Vinska klet v Moldaviji se razprostira po 200 km podzemnih rovov, ki so iz časa izkopavanja apnenca za gradbene podvige v Kišinjevu. Foto: Reuters
Vinska klet v Moldaviji se razprostira po 200 km podzemnih rovov, ki so iz časa izkopavanja apnenca za gradbene podvige v Kišinjevu. Foto: Reuters

Tako opisuje 10-kilometrski tek skozi svetovno znano vinsko klet ena izmed stotine tekačev, Kanadčanka Amy MacDonald.

Poleg zabavnega elementa Kanadčanka poudarja tudi tistega težjega: "Včasih je vse negotovo v temnih rovih, morate se osredotočiti na naglavno lučko, da si osvetlite mesto, na katero stopite, na nekaterih delih je spolzko." Nekateri deli teka so namreč vključevali tek zunaj po snegu, večino časa pa so tekači tekli mimo vinskih sodov. Da se po 200-kilometrskih podzemnih rovih slučajno ne bi izgubili, so organizatorji tekače opremili z zemljevidi, orientirali so se lahko po ulicah v vinski kleti, ki so poimenovane po posameznih sortah vin.

Organizatorji teka pravijo, da je glavni namen teka zabava. "Naš cilj ni, da bi podirali tekaške rekorde. Ljudje pridejo sem, da bi se zabavali. Namesto da bi pili vino za mizo, zakaj ne bi tekli in potem spili še kozarec vina," je za Reuters komentiral Dmitri Vološin, predsednik športne organizacije, ki stoji za tekom.

In zabave res ni manjkalo, saj so tekače med tekom s petjem spodbujali tudi pevski zbori, plesalci in glasbeniki. Ob prihodu v cilj pa so bili nagrajeni s kozarcem vina.

Vinska klet Milestii Mici, ki je v lasti države, se je leta 2005 zapisala v Guinnessovo knjigo rekordov kot vinska klet z največ vinskimi buteljkami - številka sega čez dva milijona.