Foto:
Foto:
Na plaži Salvaje je potekal šesti tek nagcev.
Ustanovitelj teka nudistov je Patxi Ros.

Okrog 130 ljudi, tako moških kot žensk, je prišlo z vsega sveta, da bi se preizkusilo v t. i. naravnem teku, kjer vsi udeleženci tečejo popolnoma brez oblačil.

V Sopelani v Baskiji, kjer se je tekmovanje tudi odvijalo, so zbrani nagci pretekli 5.000 metrov, pri tem pa so imeli na sebi oziroma na svojem hrbtu izpisano samo zaporedno številko prijavljenega.

Na nenavadni tek so tako prišli iz Francije, Velike Britanije, Japonske, Peruja. Čisto vsi udeleženci so pretekli progo, ki je potekala po plaži.

To je bil že šesti tek nagcev, ki ga je tokrat dobil Španec Mikel Estebanez. Progo je pretekel v 19 minutah. Vsi tekači so prejeli tudi darila. Prvi trije so dobili denarno nagrado in pokal, prvi domačin, ki je prišel na cilj, je prejel enotedenski dopust v kampu Sierra Natura, prvi član baskovskega društva nagcev pa je dobil prav tako enotedensko bivanje v apartmajih na nudistični plaži Vera.

Preteklost:
Leta 1998 je Patxi Ros, športni navdušenec in naturalist, poskušal združiti obe svoje strasti. Tako je nastal tek, kjer udeleženci tečejo goli. 1998 je bil njegov poskus prvi na Iberskem polotoku, kjer so tekači odložili vsa svoja oblačila. Dogodek je poimenoval Sopelanski tek nagcev.

Vsako leto zanimanje za tek narašča, poleg tega pa se lahko obiskovalci in tekmovalci naučijo marsikaj o nudistih. To niso le ljudje, ki uživajo v tem, da se kopajo, sončijo in uživajo na plaži. To je stil življenja.

Leta 2003 je baskovski nudistični klub prevzel pokroviteljstvo nad tekmo in jo poimenoval po njenem ustanovitelju Rosu. Cilj kluba je reklamirati šport in stil življenja, kot ga imajo nudisti. Tekmo pa so v klubu preimenovali v čast ustanovitelju.