80-letni hišnik v teksaški srednji šoli Callisburg se je že upokojil, a se je, potem ko se je njegova najemnina zvišala za 400 ameriških dolarjev, januarja moral vrniti na delo. "Ko sem ga videl na hodniku, se mi je zlomilo srce," je povedal Greyson Thurman, pobudnik kampanje, ki so jo dijaki objavili na družbenem omrežju TikTok, in dodal, da nihče pri taki starosti ne bi smel delati.

Njihov cilj je bil zbrati vsaj 10.000 dolarjev (9448 evrov), a je bil končni znesek bistveno večji. Za hišnika, ki ga poznajo pod imenom gospod James, je več kot 8000 donatorjev zbralo približno 270.905 ameriških dolarjev (približno 256.000 evrov). S tem so mu teksaški srednješolci iz šole, ki je približno 130 kilometrov severno od Dallasa, zbrali dovolj sredstev, da so mu omogočili ponovno upokojitev.

James je zavrnil intervju s tamkajšnjimi mediji, a naj bi bil nad gesto navdušen, poroča Guardian.

James je le eden izmed številnih

Starejši Američani se spoprijemajo s številnimi finančnimi težavami. Milijoni Američanov delajo v letih, ko bi se sicer običajno že upokojili – do leta 2030 naj bi število ljudi, starih 75 let in več, v delovni sili naraslo za 96,5 odstotka. Ti so edina starostna skupina, za katero naj bi se stopnja delovne aktivnosti v prihodnjem desetletju povečala.

Številni morajo delati prav zato, da še naprej lahko plačujejo mesečne položnice, nekateri še vedno odplačujejo različne dolgove.