Meng Meng naj bi prišla v uporniško obdobje pubertete. Foto: Reuters
Meng Meng naj bi prišla v uporniško obdobje pubertete. Foto: Reuters
Ši Džinping in Angela Merkel
Ši in Merklova sta bila med prvimi srečneži, ki so si poleti v Berlinu lahko ogledali pandi. Foto: Reuters

rešiti težavo - s parjenjem.

Meng Meng od julija živi v znamenitem berlinskem živalskem vrtu, kamor so takrat pripeljali tudi sedemletnega samca Džjaa Činga. Črno-bela medveda so v nemško prestolnico pripeljali, ko je bila dokončana skoraj deset milijonov evrov vredna postavitev "kitajske vasi" znotraj živalskega vrta. Kitajci so živali Nemcem le posodili.

Novo pridobitev sta takrat slovesno odprla kanclerka Angela Merkel in kitajski predsednik Ši Džinping.

Sezona parjenja traja tri mesece
A samica se v novem okolju ne počuti dobro, čeprav sta z Džjaa Čingom ena glavnih znamenitosti v živalskem vrtu, pred njunima prostoroma je vedno množica ljudi. Oskrbniki so namreč v zadnjem času opazili, da Meng Meng ves čas hodi zadenjsko. Staknili so glave in se domislili mogočega vzroka in rešitve.

"Meng Meng je prišla v puberteto. Zadenjska hoja je njen način protesta proti vsem stvarem, ki ji niso všeč, pa naj bo to hrana ali oskrbniki," je dejal direktor berlinskega živalskega vrta Andreas Knieriem. Dodal je: "V njeno kletko bomo spustili samca in upali, da bo romanca odpravila njene frustracije življenja v ujetništvu, ki so po našem mnenju vzrok za nenavadno hojo."

Velike pande v ujetništvu vedno živijo narazen, razen med sezono parjenja, ki poteka od februarja do maja. "Februarja bo Meng Meng že dosegla spolno zrelost in takrat bo vso svojo energijo usmerila v zapeljevanje partnerja. Vzvratna hoja bo s tem izginila," je prepričan Knieriem.