Thom Yorke s svojo partnerico Dajano Roncione. Foto: Reuters
Thom Yorke s svojo partnerico Dajano Roncione. Foto: Reuters

zaščito Antarktičnega oceana pred posledicami podnebnih sprememb, komercialnega ribolova in človekovega vmešavanja.

"Antarktika je resnična divjina in to, kar se tam dogaja, vpliva na vse nas. Zato jo moramo zaščititi," je zapisal frontman britanske skupine Radiohead in poudaril, da mora nekaj krajev na tem planetu ostati "surovih in divjih".

Črno-bele podobe iz videospota, ki so jih v torek projicirali na londonski znamenitosti Marble Arch, so nastale med lansko trimesečno odpravo Greenpeaceove ledolomilke Arctic Sunrise. Ta se je v sklopu turneje v podporo evropskim trajnostnim ribičem leta 2013 ustavila tudi v Kopru.

Greenpeace si prizadeva, da bi člani komisije za Antarktični ocean, mednarodno telo, odgovorno za zaščito morskega ekosistema na južni polobli, tam določili zaščiteno območje pod imenom Svetišče Antarktičnega oceana, poroča britanski časnik The Guardian.

Nedavne študije kažejo, da se je taljenje ledu na Antarktiki v zadnjih petih letih pospešilo za trikrat in led zdaj izginja hitreje kot kadar koli prej. Ločena študija pa napoveduje, da bi se lahko, če ne bomo ukrepali, gladina morij do leta 2070 dvignila celo za več kot 25 centimetrov. Greenpeace je junija poročal, da so na Antarktiki našli plastične odpadke in nevarne kemikalije.

Yorkov tretji samostojni album
Prihodnji teden bo po napovedih Guardiana izšel še Yorkov album Suspiria s 25 skladbami za istoimenski film, remake klasike iz leta 1977 v režiji Luce Guadagnina. To bo njegov tretji samostojni album in prva glasba za celovečerni film.