Sasamoto leta 2016, ko je prejela nagrado za življenjske dosežke. Foto: Youtube
Sasamoto leta 2016, ko je prejela nagrado za življenjske dosežke. Foto: Youtube

Cuneko Sasamoto, ki se je rodila v Tokiu prav ob izbruhu prve svetovne vojne in bi 1. septembra praznovala svoj 108. rojstni dan, je umrla prejšnji ponedeljek, 15. avgusta, zaradi visoke starosti, poročajo japonski mediji.

Sasamoto je bila ena prvih fotoreporterk na svetu, kar pa je postala precej po naključju. Od malih nog si je namreč želela postati slikarka, a jo je oče prepričal, da to ni primeren poklic zanjo in naj se raje vpiše v gospodinjsko šolo. Čeprav je želje staršev na videz upoštevala in se vpisala v šolo, ki jo je predlagal oče, se predavanj ni udeleževala in je raje na skrivaj obiskovala slikarsko akademijo.

Pozneje si je našla začasno delo ilustratorke pri tokijskem časopisu. Ko pa si je skupaj s prijateljico ogledala črno-beli film o fotografiji, se je odločila, da se bo v tem poskusila tudi sama. Kmalu se je začela uveljavljati v poklicu, kjer so sicer prevladovali moški, leta 1940 se je kot prva ženska včlanila tudi v japonsko zvezo fotografov.

Proslavila se je predvsem s široko paleto tem, ki jim je namenjala pozornost – v objektiv je ujela tako ameriškega generala Douglasa MacArthurja, ki je nadzoroval ameriško "izgradnjo" japonske družbe po drugi svetovni vojni, kot tudi navadne ljudi in njihov boj za preživetje, npr. žene rudarjev. Za svojo vzornico je izpostavljala ameriško pionirko na tem področju, Margaret Bourke-White.

Poleg tega, da je bila uspešna fotografinja, je dočakala tudi zavidanja vredno starost, kar je pripisovala svojemu življenjskemu slogu. "Nikoli se ne smeš poleniti," je tako dejala lani ob praznovanju 107. rojstnega dne v pogovoru za revijo Art and Design. "Ključno je, da ostaneš pozitiven in da nikoli ne obupaš." Ob tem je sicer priznala, da ima tudi "nezdrave" življenjske navade – vsak dan si je namreč privoščila košček čokolade, zvečer pa spila kozarec rdečega vina.