Tori se veseli boljšega življenja v Modri hiši. Foto: Reuters
Tori se veseli boljšega življenja v Modri hiši. Foto: Reuters
Mun Dže In
Mun Dže In upa, da bo s svojim zgledom državljane spodbudil, naj se odločijo za posvojitev zapuščenih živali. Foto: Reuters

Mun Dže In je v nasprotju s svojim predhodnikom, ki je, potem ko se je moral odpovedati predsedniškemu stolčku, v predsedniški rezidenci pustil kar devet psov pasme korejski džindo, velik ljubitelj živali. Da bi opozoril na naraščajoč problem zapuščenih psov v Južni Koreji, je v sredo posvojil štiriletnega mešančka, ki so ga poimenovali Tori. Mešanček se je v Modri hiši pridružil 10-letnemu pasemskemu psu Maruju in mački Džing-džing.

"Kot družba moramo več pozornosti nameniti zapuščenim živalim in jim zagotoviti potrebno oskrbno," je povedal Mun Dže In, ki je opozoril, da je v Južni Koreji trenutno kar 300.000 zapuščenih živali.

Temnejša dlaka - manj možnosti za posvojitev
Tako kot večina zapuščenih živali se je tudi Tori soočal s stigmo, saj Južni Korejci nad posvojitvijo zapuščenih psov niso preveč navdušeni. Poleg tega posvojitve psov, ki imajo temnejšo dlako, pogosto ovira tudi vraževerje, saj si ljudje izbirajo ljubljenčke s svetlejšimi kožuščki.

Tudi barva dlake je eden od razlogov, da je Tori dve leti čakal na posvojitev, je razkril južnokorejski predsednik.

Predsednik upa, da bo z zgledom pomagal
Južna Koreja je bila sicer večkrat kritizirana zaradi tradicije uživanje pasjega mesa. Uživanje pasjega mesa vse bolj upada, psi pa postajajo vse pogosteje hišni ljubljenčki, a spremenjen trend pa spremlja vse večje število zapuščenih psov. Samo lani so za oskrbo zapuščenih psov porabili 10,3 milijona ameriških dolarjev.

Južnokorejski predsednik zato upa, da bo tudi s svojim zgledom, pomagal izboljšati razmere za zapuščene živali v državi.