Zasedba, ki trenira, da lahko pleše na koncertih. Foto: Reuters
Zasedba, ki trenira, da lahko pleše na koncertih. Foto: Reuters

Pri 53 letih je oboževalec koncertov Ken Lawrence ugotovil, da njegova "žurerska vzdržljivost" upada, zato se je odločil, da se za glasbene festivale spet spravi v formo. Lawrence je začel planinariti in dvigovati uteži. Nato se je pridružil spletni skupnosti z imenom Whip It ... Into Shape, skupini ljubiteljev glasbe generacije X, ki si prizadevajo ostati v formi za celodnevne festivale na prostem.

V dobrem letu je izgubil več kot 20 kilogramov: "Želim biti človek, ki živi svoje najboljše življenje na plesišču ali na glasbenem festivalu, tudi ko jih bom imel 80," je dejal.
Skupino Whip It, imenovano po besedilu uspešnice novovalovske skupine Devo iz osemdesetih, je pred enim letom ustanovila Kalifornijka Melissa Kirkpatrick. 43-letnica je imela željo izboljšati svojo kondicijo za festivale, na katerih morajo poslušalci več dni stati, peti in plesati.

Ustanoviteljica skupine Whip it Melissa Kirkpatrick. Foto: Reuters
Ustanoviteljica skupine Whip it Melissa Kirkpatrick. Foto: Reuters

"Želela sem skupino, ki bi z mano pridobivala kondicijo," je rekla za Reuters. Dodala je: "Takoj sem vsem dala vedeti, da nisem profesionalka v fitnesu in da želim biti samo njihova prijateljica." Kirkpatrick je ustanovila skupino na Facebooku, v kateri za festivale trenira že 350 članov. Prav tako spremlja svoj napredek in ustvarja tematske izzive za vadbo in dobro počutje.

Izziv, imenovan Lačen kot volk, ki ga je navdihnila skupina Duran Duran, je spodbujal zdravo prehranjevanje, medtem ko v drugih izzivih spodbuja člane skupine k dvigovanju uteži. Da bi se med seboj motivirali, člani objavljajo svoje fotografije v telovadnici, pogosto v majicah kakšne glasbene skupine. Spet drugi delijo sezname predvajanja glasbe iz osemdesetih, ob katerih najraje trenirajo.

Za kar največ glasbe prehodijo tudi 20.000 korakov

"Včasih je naključni neznanec na internetu, ki ti pove, da verjame vate, vse, kar moraš slišati, da te spravi ven, v telovadnico, na pohod ali tečaj joge," je dejal Lawrence, ki je objavil slike s svojih slikovitih pohodov v Los Angelesu in okolici.

Kirkpatrick je dejala, da je "postavila precedens, ki je res pozitiven", obenem pa je ustvarila okolje, v katerem se zaploska tudi majhnim zmagam, prav tako pa ne obsojajo tistih, ki kdaj izpustijo kakšen dan vadbe. To pomlad so se člani skupine Whip It pripravljali na poletni festival Cruel World, ki ga zaznamujejo ritmi alternativnega rocka, postpunka in druge glasbe iz osemdesetih. Med izvajalci na festivalu občinstvo zabavajo zasedbe, kot so Morrissey, Siouxsie Sioux, Psychedelic Furs in Simple Minds.

Preizkus vzdržljivosti, skoraj 12-urni dogodek, vključuje tri odre, razporejene po travnatem igrišču za golf v Pasadeni v Kaliforniji. Koncerti skupin se prekrivajo, zaradi česar nekateri oboževalci hitijo med odri, da bi ujeli čim več glasbe. Mnogo udeležencev je povedalo, da so čez dan naredili več kot 20.000 korakov.

"Odri so res strašno daleč narazen," je dejala članica Whip It Rachel Bove in razložila nekaj fizičnih izzivov dneva. "Res je vroče. In sem človek, ki bo ves dan na nogah."
53-letna Bove je rekla, da telovadi pet dni na teden, ker "ne namerava nehati uživati ​​v svojih strasteh." Lawrence pa je povedal, da mu je šport pomagal telesno pripravljenost izboljšati do te mere, da je devet ur zlahka plesal in užival na festivalu Cruel World. "Če bi storil isto stvar pred enim letom, bi me lahko kar hospitalizirali," se je pošalil.