Zgodbo medvedje sirote svet pozorno spremlja že nekaj mesecev. Foto: EPA
Zgodbo medvedje sirote svet pozorno spremlja že nekaj mesecev. Foto: EPA

Berlinski otroci so 5. decembra tuhtali, kaj jim bo prinesel Miklavž, v živalskem vrtu v nemški prestolnici pa je bilo medtem dramatično. 20-letna severna medvedka Tosca, ki je nekoč nastopala v cirkusu v Vzhodni Nemčiji, je po netežavni brejosti skotila dva mladička, Knuta in njegovega brata, ki je po štirih dneh poginil.

Knut spozna Thomasa
Knuta so ločili od matere, saj so se bali, da ga bo Tosca pokončala. Medvedek je nato 44 dni preživel v inkubatorju, že od takrat pa zanj večinoma skrbi Thomas Dörflein, ki ima v Nemčiji prav tako status zvezdnika. Thomas je pozneje z malčkom vsako noč spal in ga skrbno hranil po steklenički.

"Premiera" je bila 23. marca
Osirotelega severnega medvedka so javnosti prvič pokazali 23. marca - prišlo je več sto novinarjev in vse drugo je zgodovina. Knut je čez noč postal še večji zvezdnik, v Berlin pa prihajajo obiskovalci od blizu in daleč, da bi videli odraščajočega medvedka. Knut je junak pesmi, v Nemčiji prodajajo "Knutove spominke" - majice, obeske za ključe, majhne plišaste Knute ... Živalski vrt v Berlinu je Knuta že zaščitil kot blagovno znamko in vrednost delnic živalskega vrta je hitro poskočila.

Brez škandalov ne gre
Zaradi Knuta se je v Nemčiji razvnela tudi burna polemika. Nemški aktivist za pravice živali Frank Albrecht je marca izjavil, da bi Knuta morali pustiti umreti, ne pa da mora "žival trpeti ponižanje, ker z njo ravnajo kot z domačim ljubljenčkom". Zatrdil je, da berlinski živalski vrt krši zakonodajo o zaščiti živali, ker ga ohranja živega. Direktor živalskega vrta v Aachnu pa je Nemce razburil s stavkom, da bi "morali imeti pogum in pustiti medvedka poginiti". V berlinskem živalskem vrtu so odgovorili, da bo Knut ostal živ, na malčkovo stran pa so skupaj stopili Berlinčani in drugi Nemci. Še en škandal se je zgodil v sredo, 18. aprila, ko je živalski vrt po faksu dobil anonimno grozilno pismo. "Knut je mrtev. V četrtek dopoldan." Iz previdnosti so varovanje medvedka poostrili, zgodilo pa se na srečo ni nič.

Ko bo Knut spolno zrel, mu bodo poiskali nov dom. V Berlinu so že dobili nekaj resnih ponudb živalskih vrtov, ki bi z veseljem sprejeli belega medveda.

T. T.

Mali Knut je 44 dni preživel v inkubatorju, hranili pa so ga po steklenički. Mama Tosca po kotitvi - brejost sicer pri severnih medvedih traja med 195 in 265 dni - ni pokazala nobenega materinskega nagona. Foto: EPA
Že 10. januarja so v berlinskem živalskem vrtu napovedali, da bodo Knuta javnosti prvič pokazali 23. marca. Foto: EPA
23. marca se je Knut predstavil prvič. Foto: EPA
Knuta je 23. marca uradno posvojil nemški minister za okolje Sigmar Gabriel, ki je oznanil, da bo medvedek maskota konference o ogroženih živalskih vrstah, ki bo v Bonnu leta 2008. Foto: EPA
Navihani Knut se seveda najraje igra. Foto: EPA
Knut je prvi severni medved, ki se je v več kot 30 letih skotil v berlinskem živalskem vrtu in preživel. Foto: EPA
Knuta je 19. aprila čuvalo 15 varnostnikov zasebne varnostne službe, saj so v živalskem vrtu anonimne grožnje medvedku vzeli resno. Foto: EPA