Foto: Svit Pintar
Foto: Svit Pintar

Naravovarstveniki so pred leti uvedli številne ukrepe za zaščito vrste opic, imenovane beloglavček (saguinus oedipus), saj je bila po ocenah primatologov uvrščena na listo 25 najbolj ogroženih primatov sveta. Po podatkih strokovnjakov živi v naravi le še okrog 6000 beloglavčkov, med njimi pa jih je le 2000 reproduktivnih. Za vzrejo beloglavčkov so se v Tropski hiši odločili prav zaradi statusa ogroženosti.

Beloglavčke so tja naselili v letu 2021. Samec in samica te kritično ogrožene vrste opice pa sta pred nekaj dnevi dobila nov, že tretji naraščaj z dvema mladičema. V celjski neprofitni naravovarstveni in izobraževalni instituciji zdaj prebiva že sedem beloglavčkov.

"Vzreja živali v umetnem okolju je lahko zadnja rešilna bilka za svetovno preživetje te vrste, preden jo človek izbriše s tega planeta," je poudaril ustanovitelj in direktor Tropske hiše Simon Cirkulan. Glede na trend krčenja življenjskega prostora in krivolova naj bi se od leta 2018 do leta 2036 populacija potencialno zmanjšala za 80 odstotkov ali več.

Ogroža jih krčenje življenjskega prostora, krivolov in nedovoljena trgovina s hišnimi ljubljenčki

Te vsejede opice v naravi sicer poseljujejo območja severozahodne Kolumbije. Živijo v družinskih skupnostih, ki jih vodijo vodilni in reproduktivni pari. Populacija teh živali v naravi upada predvsem zaradi krčenja življenjskega prostora in krivolova. Prizadene jih tudi nedovoljena trgovina s hišnimi ljubljenčki.

"Vsaka eksotična živalska vrsta potrebuje ustrezne pogoje za normalno in zdravo življenje. Poleg specifične prehrane, svetlobe in temperature ter ustreznega prostora opice potrebujejo tudi ustrezno socialno strukturo skupine, ki pa jo v stanovanju, kjer živimo ljudje, težko zagotovimo," je poudaril Cirkulan in dodal, da nekatere države lastništvo nad primati tudi prepovedujejo, že z vidika varovanja narave, veterine in dobrobiti živali pa se to odsvetuje.