Kot je poročal novinar Matija Mastnak za Radio Slovenija, je poseben magnet za obiskovalce ogrožen siamski krokodil.

Na 600 kvadratnih metrih površin v bližini železniške postaje v pritličju prenovljenega Celjskega doma so nov dom našle številne eksotične rastline in živali. Nekatere, na primer razposajeni lemurji, se sprehajajo kar med obiskovalci.

Tropska hiša ni običajen živalski vrt, pove 35-letni biolog Simon Cirkulan. "Mi smo moderna naravovarstvena institucija, nismo neki obcestni živalski vrt oziroma cirkus, ki živali postavi za ograjo, lahko tudi v kletko. Mi se temu izogibamo." Poudarjena je izobraževalna nota.

Cirkulan, ki že dolgo vzreja živali, je številne vrste v tropsko hišo prinesel od doma, številne so pripeljali iz živalskih vrtov. Z njimi dobro sodeluje in pomaga ohranjati ogrožene vrste. "Primer obročkastorepih makijev. Mi imamo dva predstavnika te vrste, to pomeni, da bo naša samica lahko rodila mladičke in se bo vrsta zaradi tega lahko širila in potem tudi obstala."

Kot so zapisali na spletni strani Tropske hiše, je omenjena živalska vrsta izredno prilagodljiva in oportunistična, po podatkih IUCN-jevega rdečega seznama vrst pa spada med ogrožene vrste. Populacija v naravi je še vedno v upadanju, z nekaterih območij razširjenosti pa je že izginila. Največjo grožnjo zanjo predstavljata krčenje življenjskega prostora in divji lov. "To vrsto lemurja zato vzrejamo v številnih modernih živalskih parkih po vsem svetu, tudi v Tropski hiši, in tako skrbimo za raznoliko genetsko banko in zdravo populacijo živali v umetnem okolju, ki bi se, v primeru kritične ogroženosti v naravi, lahko naseljevala nazaj v naravno okolje (če bi bilo le-to v prihodnosti zaščiteno in nadzorovano)."

Obisk je iz zdravstvenih razlogov trenutno treba predhodno najaviti prek spleta.