V taboru Clintonove vabijo igralce, naj pridejo po pokemone k njim in
V taboru Clintonove vabijo igralce, naj pridejo po pokemone k njim in "spotoma" izvedo še kaj o demokratski predsedniški kandidatki. Foto: Reuters
false
Mobilna aplikacija s pomočjo satelitske lokacije in kamere pametnih telefonov risane pošasti preslika na prizorišča iz resničnega sveta, igralci pa jih morajo ujeti in pripraviti na spopad. Foto: Reuters

Demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton je v svojem govoru pred dnevi javno priznala, da želi igro izkoristiti za pridobivanje volivcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Njeno osebje od takrat po ulicah išče lovce pokemonov, v upanju, da bi lahko za nekaj trenutkov njihovo pozornost preusmerili na volitve. Na nedavni prireditvi v Ohiu so demokrati igralce celo spodbujali, naj pridejo k njim po pokemone in hkrati izvejo več o Clintonovi.

Tudi osebje njenega republikanskega nasprotnika Donalda Trumpa poskuša izkoristiti priljubljenost igre. Pred kratkim so na družbenem omrežju Facebook celo objavili posnetek, na katerem namesto pokemona ujamejo Clintonovo.

Kombinacija realnosti in igre
Igra, ki je luč sveta ugledala prejšnji mesec, je obnorela ves svet. Zgolj prvi dan po izidu jo je na telefone s sistemom Android naložil vsak 20. lastnik telefona.

Aplikacija izriše okolje uporabnika, v katerem je treba najti pokemona, nato pa odkorakati na lokacijo in ga ujeti. To je nekakšna kombinacija realnosti in igre, saj se pokemon izriše na resničnem kraju.

Če je igralec dovolj spreten in žepno pošast (kar je tudi prevod besede pokemon) ujame, jo lahko uri in se z njo spopada z drugimi povezanimi igralci.

Uporabniki pravijo, da je to igra za vse generacije, od najmlajših do najstarejših. Igra jih spodbuja, da virtualne pošasti iščejo v naravi in po ulicah - tako večurno sedenje za računalnikom postaja preteklost.

Brezglavo dirjanje
Vprašljiva pa je varnost - ljudje se namreč tako zatopijo v igro, da se spotikajo, padajo in se spravljajo v nevarnost, saj med lovom pogosto odtavajo na nevarna območja.

Na Twitterju se je oglasila hrvaška gorska reševalna služba, ki je opozorila, naj navdušenci nad igro v hribih ob jadranski obali ne lovijo pokemonov.

Nevladna organizacija Posavina bez mina je na Facebooku prebivalce Bosne in Hercegovine pozvala, naj bodo previdni in spoštujejo opozorila, ki označujejo območja, kjer so še vedno mine iz časa vojne. Na Floridi v ZDA je na najstnika, ki sta med iskanjem pokemonov zašla, streljal lastnik hiše, ki je mislil, da gre za vlomilca.

Igro so začeli izkoriščati tudi nepridipravi za rope, predstavlja tudi veliko nevarnost v prometu. Po svetu namreč opažajo primere, ko igralci virtualne like lovijo kar med vožnjo avtomobila.