Trump je zamenjal volišča in Poljake. : Reuters
Trump je zamenjal volišča in Poljake. : Reuters

Predsednik Donald Trump je tokrat s svojim tvitom, v katerem je obtožil demokrate, da želijo "ukrasti volitve", sprožil plaz odzivov na Poljskem, ker je namesto polls (volišča) napisal Poles (Poljaki). Tako je zapisal, da glasov ni mogoče oddajati po zaprtju Poljakov.

Na poljskih družabnih omrežjih se je po Trumpovem tvitu pojavilo več šal. "Še vedno smo odprti," se glasi eden izmed odzivov, objavljen na uporabniškem računu Notes from Poland.

Trump je sicer tvit pozneje popravil, tako da so v njem omenjena volišča, in ne Poljaki.

V Severni Dakoti v lokalni parlament izvolili umrlega kandidata

V ZDA so sicer poleg predsedniških volitev potekale tudi številne druge. Tako so v zvezni državi Severna Dakota volili še novo sestavo kongresa in vanj izvolili tudi republikanca Davida Andahla. To ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi republikanski kandidat umrl pred tedni.

Oktobra je njegova družina sporočila, da je 55-letni Andahl umrl zaradi komplikacij po okužbi z novim koronavirusom. Kljub temu je republikanca na volitvah v torek podprlo 35 odstotkov volivcev, s tem pa je premagal demokratskega protikandidata.

Kaj točno pomeni zmaga umrlega kandidata, za zdaj ni znano, ni pa to prvič, da je nekdo osvojil mandat, čeprav je mrtev. Leta 2018 je v Nevadi na lokalnih volitvah zmagal lastnik javne hiše Dennis Hof, ki je umrl nekaj tednov pred volitvami, poročajo ameriški mediji.