Ivankina dvojnica sesa vsak dan med 18. in 20. uro. Foto: AP
Ivankina dvojnica sesa vsak dan med 18. in 20. uro. Foto: AP

Umetniško delo Jennifer Rubell, naslovljeno Ivanka sesa, je na ogled od 1. do 17. februarja med 18. in 20. uro v galeriji Flashpoint.

V sklopu instalacije obiskovalce razstave spodbujajo, naj v Ivanko oz. na preprogo pred njo sipljejo drobtinice, nato pa "opazujejo, kako Ivanka elegantno posesa nesnago, ne da bi ji nasmešek enkrat samkrat zamrl na obrazu".

Opis instalacije, ki visi na steni galerije, Trumpovo hčerko opisuje kot "lik, katerega javna osebnost vključuje skoraj komično širok razpon ženstvenih identitet ‒ hčerka, žena, mama, sestra, model, delovna ženska, blondinka". Da ji nekdo na preprogo meče drobtinice, ki jih lahko posesa, pa naj bi ji bilo "presenetljivo v užitek".

Ivanki je njen oče, predsednik ZDA Donald Trump, v Beli hiši namenil mesto višje svetovalke. Foto: AP
Ivanki je njen oče, predsednik ZDA Donald Trump, v Beli hiši namenil mesto višje svetovalke. Foto: AP

Trumpovi niso srečni

A upodobljeni in njenima bratoma se razstava ne zdi prav nič zabavna ‒ Ivanka, Donald mlajši in Eric Trump so v torek razstavo označili za seksistični poskus ponižanja Trumpove najstarejše hčerke.

"Ženske lahko izbirajo, ali bodo ena drugo sesuvale ali pa se spodbujale. Jaz izberem slednje," je poleg povezave na članek o razstavi tvitnila 37-letna Trumpova, ki ima v Beli hiši mesto predsednikove svetovalke.
Bolj neposredna sta bila njena brata.

"Žalostno, a nepresenetljivo je gledati, kako samooklicane 'feministke' izvajajo seksistične napade na Ivanko Trump. V njihovem norem svetu je seksizem sprejemljiv, če je uperjen proti njihovim političnim nasprotnikom," je tvitnil Trump mlajši.

Eric Trump pa je na Fox News svojo sestro označil za "mogočno žensko, ki je za ženske storila več kot verjetno kdor koli drug v Washingtonu".

Umetnica pravi, da je poanta instalacije kompleksnejša, kot se zdi na prvi pogled. Foto: AP
Umetnica pravi, da je poanta instalacije kompleksnejša, kot se zdi na prvi pogled. Foto: AP

Kompleksnejše delo, kot se zdi

A kuratorji galerije za kontroverznim umetniškim delom stojijo. Izvršna direktorica galerije Kristi Maiselman je tako za AP povedala, da njena skupina vedno rada predstavlja "aktualne instalacije, ki premikajo meje". Besedilo, ki spremlja delo, Ivanko Trump označuje za "sodobno žensko ikono" in simbol za kompleksno naravo sodobne ženskosti.

Rubellova, konceptualna umetnica iz New Yorka, pa je v spremljajočem intervjuju povedala, da je cilj instalacije in metanja drobtinic pred Ivanko, da se opazovalce pritegne v kompleksen odnos sokrivde.

"Tu tiči zaplet: uživamo metati drobtinice Ivanki, da jih ona posesa. To je tista umazana resnica, ki je v središču mojega dela. Zabavno je, v užitek nam je, ob tem se počutimo močne in želimo si s tem nadaljevati," pojasnjuje. "Poleg tega vemo, da bo ona še kar naprej sesala, naj mečemo drobtine vanjo ali ne, tako da v resnici vse skupaj ni naša krivda, mar ne?"