Prenašanje žab čez cesto pod Joštom bodo izvedli v četrtek, petek in soboto od 18. ure do 20.30. Foto: BoBo
Prenašanje žab čez cesto pod Joštom bodo izvedli v četrtek, petek in soboto od 18. ure do 20.30. Foto: BoBo

Zavod RS za varstvo narave v sodelovanju z Joštarji in Mestno občino Kranj že peto leto zapored pripravlja akcijo varstva dvoživk. Ker se bodo te namreč v pomladnih temperaturah in deževnem vremenu odpravile do mrestišč, jim bodo prostovoljci tako kot vsako leto pomagali pri prečkanju prometnic.

"S prenašanjem dvoživk čez cesto v času spomladanskih selitev prispevamo k varstvu dvoživk, ki so pomemben del ekosistema in prispevajo k njegovi uravnoteženosti," so poudarili na zavodu za varstvo narave. Kranjska občina je ob tem poudarila, da jim največjo grožnjo predstavljata uničevanje primernih življenjskih prostorov in smrtnost na cestah v času selitev.

Zaradi selitev bo zaprta cesta severno od bobovških jezerc in skozi gozdiček ob jugozahodnem robu Brda

Med pomembne selitvene poti v kranjski občini sodita cesta proti Joštu in cesta severno od bobovških jezerc, ki se nadaljuje skozi gozdiček mimo Brda. Prenašanje žab čez cesto pod Joštom bodo izvedli v četrtek, petek in soboto od 18.00 do 20.30.

Zaradi selitev bo zaprta cesta severno od bobovških jezerc in skozi gozdiček ob jugozahodnem robu Brda, in sicer od četrtka do nedelje od 19. do 23. ure. Morebitne nadaljnje zapore bodo potekale ob deževnih dneh predvidoma do konca marca, prav tako med 19. in 23. uro.

Na akcijo vabijo prostovoljce, ki pa jih pozivajo, naj imajo s seboj svetilke (najbolje čelne), oblačilo z odsevnimi trakovi, vedro, s katerim bodo prenašali dvoživke, lahko tudi rokavice iz lateksa ter nepremočljiva oblačila in obutev. Za malico in toplo pijačo bodo poskrbeli organizatorji.

Lani se je v enodnevni akciji zbralo okrog 50 prostovoljcev, med katerimi so največ navdušenja pokazali otroci, ki so pomagali več kot 500 žabicam.