Foto:
Foto:
Zdaj vemo, zakaj opice ne govorijo.
Tudi psi se smejijo.
Lep nasmeh šimpanza
Pred 75 milijoni let smo imeli skupnega prednika.

Znanstveniki so odkrili, da ima smeh dolgo zgodovino, najnovejše dokaze pa so jim priskrbele podgane. Sicer je zelo verjetno, da nikoli niste slišali, da bi se podgana smejala. Brez skrbi, večina ljudi njihovega smeha ni slišala.

Po ugotovitvah Jaaka Pankseppa z ohijske univerze Bowling Green State podgane pazijo, da jih nihče ne bi slišal, kako se smejejo. Med igro podgane zvoke radosti oddajajo na ultrazvočnih frekvencah, in sicer petkrat višje, kot jih lahko zazna človeško uho.

Nepričakovano odkritje
Ko je Panksepp vključil ultrazvočni detektor in se začel igrati s podganami, je prišel do nepričakovanega odkritja: podgane so zelo žgečkljive in na žgečkanje se odzovejo z zvoki, ki bi jih lahko opisali kot hihitanje.

Podgane so podobne otrokom
Še več, Panksepp je opazil, da se le po nekajkratnem žgečkanju podgane odzovejo kot otroci - že vnaprej so se začele hihitati, če so videle, kako se jim približuje iztegnjen prst. Na koncu so se smejale že, če so samo videle prst. In kakšna je povezava med človeškim smehom in hihitajočimi se podganami? Da se podgane lahko smejijo, kaže na to, da je takšen odziv evolucijsko zelo star.

Smeh izvira iz preteklosti
Znanstveniki predvidevajo, da je skupni prednik podgan in človeka živel pred približno 75 milijoni let. Po mnenju doktorja Pankseppa je očitno, da smeh izvira iz veliko globljih čustev naše živalske preteklosti. Podgane pa niso edine živali, pri katerih so odkrili, da se lahko na nek način smejijo.

Živali poznajo smeh
Raziskave, izvedene na šimpanzih in psih, so pokazale, da obe vrsti med igro spuščata zvoke, podobne veselemu vzdihovanju.

Vzdihovanje šimpanzov, tako ugotavlja znanstvenik za nevrologijo Robert Provine z univerze Maryland, je podobno značilnemu človeškemu smehu (haha).

Razlika med obema zvokoma - tako trdi Provine - je v tem, da ljudje govorijo, šimpanzi pa ne. Poleg tega tudi razkriva, zakaj človek sploh govori.

Zakaj opice ne govorijo?
Pri primerjavi smeha opice in človeka je odkril, zakaj ljudje govorimo. Odvisen je od nadzora govora: šimpanzi ne morejo prenehati dihati, da bi lahko proizvedli zapleten zlog, tudi takega, kot je ha-ha, ne.

Z vsakim vdihom lahko opice "proizvedejo" le en zvok. Človeški smeh se je v evoluciji razvil v velik niz variacij, vse od tistega začetnega zvoka, ki ga izdavimo pri žgečkanju.

Smeh je zdravilo
Medicinske raziskave pripisujejo smehu veliko koristi: od zniževanja krvnega pritiska, zmanjševanja nevarnosti za srčni infarkt in možganske kapi, pa vse do povečanja inteligence in sposobnosti ohranjanja spomina.