Lik Homerja Simpsona je po navedbah časopisa The Sunday Times najvplivnejši izmišljeni junak na televiziji. Foto: EPA
Lik Homerja Simpsona je po navedbah časopisa The Sunday Times najvplivnejši izmišljeni junak na televiziji. Foto: EPA
Kanye West South Park
West, ki ga je epizoda animirane serije prikazala kot vase zaverovanega 'egomanijaka', je v šali očitno videl zrno resnice. Foto: Comedy Central
The Simpsons
Simpsonovi junaki istoimenske risane televizijske nanizanke bodo kmalu krasili tudi poštne znamke. Foto: Fox

Škotski angelski glas, Susan Boyle, je tako navdihnil tudi glavni lik risane družine, da se je v eni izmed epizod Homer tudi sam prijavil na bitko talentov, kjer se je predstavil žiriji Springfiled's Got Talent. "Moje sanje so, da postanem pevec tako kot Susan Boyle," doda v svoji predstavitvi Homer, za katerega se vedno znova zdi, da ne more narediti še večje parodije, a mu to vendar uspe. Posebna izdaja Simsonovih z naslovom "Spingfiled's Got Talent" so ustvarjalci posneli v okviru 20. obletnice priljubljene animirane serije.

Fenomen Susan Boyle
Po vdoru 47-letne brezposlene Škotinje v zvezdniško orbito je Boylova postala prava medijska zvezda. Potem ko je imel njen nastop na šovu "Britain's Got Talent" na spletu več kot 100 milijonov ogledov, so o njej začeli poročati vsi večji svetovni mediji. Stilsko preobraženo Boylovo je v goste povabil Larry King, kramljala je s kraljico pogovornih oddaj Oprah Winfrey, zaradi pravil tekmovanja pa je morala zavrniti srečanje z ameriškim predsednikom Barrackom Obamo.

Gostovanje zvezdnikov pri Simpsonovih
Simpsonovi pa v Springfieldu niso prvič gostili znane osebnosti, med drugimi so v življenja risanih junakov vstopili voditelji Larry King, Conan O'Brien, Jay Leno; košarkar Magic Johnson, pevci Tom Jones, Mick Jagger, Keith Richards, Elvis Costello, Lenny Kravitz; igralci Alec Baldwin, Brook Shields, Kim Basinger, Paul Newman, režiser Ron Howard, človek, ki se je sprehajal po Luni - Buzz Aldrin, medijski mogotec Rupert Murdoch, fizik Stephen Hawking in glasbene skupine Aerosmith, The Ramones, The Smashing Pumpkins, Cypress Hill, Sonic Youth, N'Sync, R.E.M, The White Stripes ...

South Park
Škotski glasbeni fenomen Susan Boyle pa se je že prej preselil v svet risanih junakov. Mimo nje niso mogli niti glavni junaki risane serije South Park. Serija, ki se vrti okoli štirih fantov, njihovih prijateljev in dogodivščin v koloradskem mestecu, je znana po gostovanju različnih popkulturnih ikon, kjer se norčujejo iz njihovih hib. Nedavna žrtev animirane nanizanke je bil raper Kanye West, ko so ga ustvarjalci v enem izmed delov označili za narcisističnega zvezdnika, ki ni v stiku z realnostjo, saj mu ne uspe izpeljati niti ene politično nekorektne šale.

V risani seriji, ki slovi po črnem humorju, je v eni izmed epizod britanska kraljica naredila samomor, dotaknili so se tudi igralskih sposobnosti Toma Cruisa in te je skritiziral kar lik očeta scientologije L. Rona Hubbarda. Vključili so se v pred kratkim končano bitko za Belo hišo, kjer so v eni izmed epizod trdili, da je Barack Obama boljši tat kot John McCain. Serija temelji na aktualnih dogodkih, kar ustvarjalcem omogoča hitra produkcija. Tako je bila na primer epizoda o prijetju Saddama Husseina predvajana samo tri dni po tem, ko je bil prijet v resničnem življenju, parodija na izide glasovanja v Floridi leta 2000 pa samo osem dni po njihovi objavi. Včasih pa so ustvarjalci prisiljeni, da epizodo celo umaknejo s sporeda. To se jim je pripetilo v delu, kjer so igralca Toma Cruisa razglasili za homoseksualca, zvezdnik Top Guna pa jim je zagorozil s tožbo.

Slovenska parodija
Vendar tudi liki slovenskih ustvarjalcev niso odporni na kritike in nejevoljo. Tako je lik reporterja Surle, ki se je pojavil v oddaji Hri-bar, dvignil precej prahu, saj naj bi se v njem prepoznal urednik revije Reporter Silvester Šurla in od ustvarjalcev zahteval, da lik umaknejo. To pa se na koncu ni zgodilo, saj je Šurla nazadnje izjavil, da ima lik reporterja Surle pozitiven vpliv na prepoznavnost časopisa Reporter.

K. K.