Rekorderka lahko hodi z oporo, a večino časa preživi na vozičku. Foto: Guinnessova knjiga rekordov
Rekorderka lahko hodi z oporo, a večino časa preživi na vozičku. Foto: Guinnessova knjiga rekordov

Najvišja ženska na svetu je tudi uradno postala Rumeysa Gelgi iz Turčije, ki v višino meri kar dva metra in 31 centimetrov. Sodniki Guinnessove knjige rekordov so morali za preverjanje njene višine stopiti na stol, uradno priznanje njene višine pa so morali zaradi prepovedi potovanja med pandemijo večkrat prestaviti.

Gelgi je svojo višino dosegla predvsem zaradi Weaverjevega sindroma, redke genetske bolezni, ki povzroča neobičajno rast in deformacijo okostja. Zaradi bolezni Rumeysa Gelgi ne more popolnoma samostojno hoditi, večino časa pa uporablja voziček.

Kot je povedala rekorderka, želi svoj rekord posvetiti vsem, ki imajo težave s svojim telesom. "Rada bi, da vsi vidijo, da je lahko vsaka stvar za nekaj dobra. Ponosni moramo biti na svoje telo in na to, kaj lahko doseže, ne glede na to, kakšno je. Vsakdo je dober v nečem, in to moramo izkoristiti."

Z uradno potrditvijo njenega rekorda zdaj tako najvišja živeča ženska kot najvišji živeči moški prebivata v Turčiji. Najvišji živeči moški na svetu je namreč trenutno Sultan Kösen iz kurdskega dela jugovzhodne Turčije.

To je že drugi Guinnessov rekord za Gelgi, ki je bila svetovna rekorderka v višini že med najstniki. Najvišja ženska v zgodovini je bila sicer Kitajka Zeng Jilian, ki je v višino merila skoraj dva metra in pol, umrla pa je leta 1982.