Pripravljen na opravljanje dolžnosti. Foto: Reuters
Pripravljen na opravljanje dolžnosti. Foto: Reuters

Po močnem potresu februarja v Turčiji so preživele pomagali iskati tudi mehiški reševalni psi. Na žalost pa je med opravljanjem dolžnosti eden izmed teh kosmatincev poginil. Turčija se je tako odločila, da se mehiški vojski zahvali s posebno gesto.

Sprejeli so ga tudi sodelavci. Foto: Reuters
Sprejeli so ga tudi sodelavci. Foto: Reuters

Med svoje vrste so vojaki namreč pozdravili trimesečnega kužka, ki bo odrasel v reševalnega psa. Nemški ovčar se bo tako pridružil slavni mehiški pasji enoti, specializirani za pomoč pri iskanju preživelih v državi, ki je izpostavljena potresom in drugim naravnim nesrečam. Po glasovanju na spletu so novemu članu nadeli ime Arkadas, kar v turščini pomeni prijatelj.

V ekipo so ga sprejeli med uradno slovesnostjo v vojaški bazi v Mexico Cityju, kjer so se mu pridružili tudi njegovi novi človeški in pasji sodelavci. Ko je iz zvočnikov zadonela mehiška himna, pa je debitant navdušeno zalajal.

"Hvala mojim prijateljem iz Mehike, ki so me ljubeznivo sprejeli. Obljubim, da se bom po svojih najboljših močeh trudil biti odličen reševalni pes," je na družbenem omrežju Twitter v imenu psička zapisalo mehiško obrambno ministrstvo.

Treniral ga bo isti človek, ki je skrbel za njegovega predhodnika Protea, ki je poginil na misiji v Turčiji. Pokojnemu nemškemu ovčarju so se pred nekaj časa v Mehiki že poklonili na vojaškem pogrebu.

Trimesečnega kužka čaka treniranje. Foto: Reuters
Trimesečnega kužka čaka treniranje. Foto: Reuters