Med čiščenjem ruševin in pripravljanjem območja na postavitev začasnih bivališč v turškem mestu Antakya, ki je bilo v potresu 6. februarja eno najhuje poškodovanih, je skupina delavcev v torek pod ruševinami zaslišala rahlo cviljenje, poročajo turški mediji.

Na kraju, kjer so zaslišali zvoke, so takoj začeli odstranjevati kamenje, beton in preostali gradbeni material. Po poldrugi uri so izpod ruševin potegnili šokiranega in precej obnemoglega mladiča haskija z imenom Alex, njegovemu lastniku, ki je prihitel na kraj dogodka, omogočili, da ga je malo pocrkljal, nato pa ga predali turškemu društvu za zaščito živali v veterinarsko oskrbo.

Pregled je pokazal, da je Alex sicer precej shujšan in dehidriran ter posledično zelo šibek, vendar brez kakšnih poškodb, je pozneje turški tiskovni agenciji Anadolu razložil eden izmed prostovoljcev v društvu.

Po uničujočih potresih, v katerih je samo v Turčiji umrlo več kot 45.000 ljudi, imajo precej dela tudi prostovoljci, ki med ruševinami rešujejo obnemogle, sestradane in zapuščene štirinožne ljubljenčke. Kot so sporočili predstavniki mednarodne organizacije za zaščito živali, so do konca februarja oskrbeli okoli 700 živali, nato pa jih bodisi predali skrbnikom bodisi jim našli nov dom pri prostovoljcih po celotni Turčiji.