Nekateri delfini v akvariju v Sevastopolu s svojimi spretnostmi zabavajo obiskovalce. Foto: EPA
Nekateri delfini v akvariju v Sevastopolu s svojimi spretnostmi zabavajo obiskovalce. Foto: EPA
Delfin
Komu bo pripadla posebna enota delfinov? Foto: EPA

Ko si je Rusija marca priključila ukrajinski polotok Krim, so v akvariju Cossack Bay v Sevastopolu ostali tudi prav posebni delfini. Gre za živali, ki so jih ukrajinski vojaški oskrbniki izurili, da iščejo in prepoznajo predmete pod vodo ter na ukaz celo napadejo ljudi, ki v vodi izvajajo različne dejavnosti. Zaradi svojega znanja so resnično dragoceni, saj so skorajda edinstveni.

Morske sesalce, ki opravljajo različne vojaške naloge, namreč premore le še ameriška vojska, ki v svojem oporišču v San Diegu uri tako delfine kot morske leve. A Američani so šli še korak dlje, saj naj bi te živali v nasprotju s svojimi ukrajinskimi kolegi občasno uporabljali tudi v bojnih operacijah, poroča britanski časopis The Telegraph.

Del ruske ali ukrajinske vojske?
Ukrajinci so prepričani, da so njihovi delfini neprecenljivi, zato od Rusov zahtevajo, naj jih vrnejo. Zadnji pa trdijo, da nameravajo za svojo novo pridobitev nakupiti dodatno opremo, da bi še "povečali njihovo operativno učinkovitost", in jih tako uporabljati v svoji mornarici. "Vojaški delfini morajo priti nazaj v Ukrajino, podobno kot je Rusija naši državi vrnila zaseženo vojaško opremo," je dejal visoki predstavnik ukrajinske vojske Dmitrij Junusov, ki je prepričan, da so delfini že do zdaj živeli v zelo dobrih razmerah. "Ne tako dolgo nazaj smo jim postavili nov akvarij, v katerem imajo zelo dobre pogoje za življenje."

Tradicija urjenja morskih sesalcev
V Sevastopolu morske sesalce za pomoč mornarici urijo že vse od leta 1965. Nekateri trdijo, da so jih uporabljali tudi kot "kamikaze" v boju proti sovražnim podmornicam, saj naj bi njihov naravni sonar ločil sovjetske od tujih podmornic po zvoku motorja.

A s hladno vojno se je tem živalim začelo slabo pisati. Ob razpadu Sovjetske zveze je v sovjetski mornarici služilo okoli 150 delfinov in belug ter 50 morskih levov. Leta 1995 so ti delfini prišli v last Ukrajine, ta država pa je leta 2000 27 živali, ki so še ostale, prodala Iranu. Kijev je vojaški program urjenja delfinov ponovno vzpostavil leta 2012, živali pa naj bi bile najuspešnejše pri iskanju izgubljenega orožja, min, boj in podvodnih predmetov do globine 120 metrov, izurjene naj bi bile tudi za varne padce iz helikopterja.