Foto: Reuters
Foto: Reuters

Gre za rusko bojno ladjo, ki je ob začetku invazije v Ukrajini zahtevala predajo ukrajinskih sil na Kačjem otoku. Med njimi je bil tudi mejni stražar Roman Gribov, ki je ruskim silam kljuboval s sporočilom: "Ruska vojna ladja, j*** se". Na znamki Gribov kaže sredinec bojni ladji, ki je pred dnevi potonila v Črnem morju zaradi eksplozije na krovu.

"Mislim, da kaže na odpor ljudi. Pokaže, kako se bodo Ukrajinci borili in zmagali. Ljudje me sprašujejo, kakšen bo naslednji motiv, kaj bomo upodobili ... Naj ostane skrivnost, prepričan sem, da bo naslednja znamka slavila zmago Ukrajine," je izdajo znamk pospremil ukrajinski generalni direktor nacionalnega poštnega operaterja Ukrposhta Ihor Smilianski. Dodal je, da gredo znamke za med po vsej državi.

"Včeraj se je zgodil pomemben dogodek. Naše oborožene sile so uničile agresorjevo vojno ladjo. Mislim, da mora ta dogodek imeti mesto v spominu vseh," je dejal eden izmed kupcev znamke. Izdali so jih milijon, piše Reuters.

Sorodna novica Rusija potrdila, da je raketna križarka Moskva potonila v Črnem morju

Zakaj je bojna ladja potonila?
Rusi pravijo, da je omenjena bojna ladja potonila, potem ko je izbruhnil požar po eksploziji streliva. Ladja pa se je po njihovih besedah potopila, ko so jo v nevihti vlekli v pristanišče.

Ukrajinci medtem trdijo, da so jo zadeli z raketo, kar je potem sprožilo požar in potopitev.

Nekateri analitiki ugibajo, da se je potopila z jedrskim orožjem. "Ocenjujemo, da sta Moskvo zadeli dve raketi neptun," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal neimenovani predstavnik Pentagona in dodal, da gre za velik udarec Rusiji.

Raketa neptun je ukrajinskega izvora in zahodna vojaška pomoč naj pri potopitvi ponosa ruske mornarice ne bi igrala vloge.