115-letni Hrihori Nestor se kljub starosti še vedno odlično drži. Foto: Reuters
115-letni Hrihori Nestor se kljub starosti še vedno odlično drži. Foto: Reuters
Hrihori Nestor
Še dokaz o točni starosti. Foto: Reuters

Starček, ki živi v mali vasici na zahodu Ukrajine, trdi, da so se stvari poslabšale, ko so prišli pod poljsko oblast. Nič bolje se mu ni godilo pod Rusi.

Vse, kar si želi zdaj, je srečno življenje, rad pa bi tudi pričakal svoj 116. rojstni dan, ki ga bo praznoval naslednji mesec. Nestor, droben možak, ki se je včasih ukvarjal s športom in imel mišičasto postavo, zdaj potrebuje palico, da se premika okoli svoje hišice. Med obiskom novinarjev se je smejal in čistil krompir pred svojo dvonadstropno hišico, v kateri živi skupaj z vnukinjo svoje pokojne sestre, Oksano Savčuk.

Gluh, a vseeno sliši
Oksana se z njim sporazumeva tako, da mu vse zavpije v uho, saj je Nestor že skoraj popolnoma gluh. Starček je novinarjem dejal, da je pod avstrijsko oblastjo vsak dobil delo. "Lahko si šel, kamor si hotel, in počel, kar koli si hotel," trdi Nestor.

"Ko so na oblast prišli Poljaki, so nam vojaki pobrali vse, kar smo imeli," so besede najstarejšega moškega. Zahodna Ukrajina je bila del Avstro-Ogrske vse do leta 1918, potem pa je oblast prevzela Poljska, leta 1939 pa Kremelj. "Rusi so nam obljubili vse mogoče stvari, od traktorjev, kombajnov, avtomobilov, a tega nismo nikoli videli," trdi Nestor.

Nestorjev potni list, ki "temelji" na avstro-ogrskih dokumentih, trdi, da je bil rojen 15. marca 1891, torej skoraj dve leti prej kot Japonka Yone Minagawa, ki je prejšnji mesec praznovala 114. rojstni dan in je trenutno uradno najstarejša oseba na svetu.