Postopek za dodelitev posebnega statusa jedi je stekel hitreje, kot so številni pričakovali. Foto: AP
Postopek za dodelitev posebnega statusa jedi je stekel hitreje, kot so številni pričakovali. Foto: AP

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) na seznam ogrožene kulturne dediščine uvršča vse oblike dediščine, tako stvarno kot nestvarno. Med njo sodijo tudi različne kulinarične tradicije. Tako so zaščitili ukrajinski boršč, jed iz mesa, zelenjave in rdeče pese. Kijev je odločitev pozdravil, Moskva pa je predhodno nasprotovala že samemu postopku, saj ima boršč prav tako za svojo jed.

Kulturo kuhanja ukrajinskega boršča je Unescov odbor v hitrem postopku "danes vpisal na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine, ki jo je treba nujno zaščititi". Hitri postopek, v skladu s katerim je Unesco sprejel odločitev, so spodbudile vojna v Ukrajini in njene "negativne posledice na to tradicijo", so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz Unesca.

Boršč zaznamuje izrazita rdeča barva, ki mu jo da rdeča pesa. Foto: Dobro jutro
Boršč zaznamuje izrazita rdeča barva, ki mu jo da rdeča pesa. Foto: Dobro jutro

"Razselitev ljudi predstavlja grožnjo (...) saj ljudje ne morejo ne samo kuhati ali pridelati lokalne zelenjave za boršč, ampak se tudi ne morejo zbrati skupaj (...) kar spodkopava družbeno in kulturno blaginjo skupnosti," je še sporočil Unesco.

Unesco je tudi opozoril, da je ukrajinski boršč le različica jedi, ki je priljubljena tudi drugod, a je bistvenega pomena za vsakdanje življenje v državi.

"Ukrajinski boršč – nacionalna različica boršča, ki ga uživajo v več državah v regiji – je sestavni del ukrajinskega družinskega življenja in življenja skupnosti," so še sporočili v Parizu.
V Kijevu so se na Unescovo odločitev že odzvali in jo pozdravili. Ukrajina ima boršč za svojo nacionalno jed, čeprav jo pogosto pripravljajo tudi v Rusiji, drugih državah nekdanje Sovjetske zveze in na Poljskem.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Saharova pa je Unescovo odločitev zavrnila kot poskus, da bi boršč pripadal le enemu ljudstvu in narodu. "To je ksenofobija," je dejala.