Fotografija je simbolična. Foto: Twitter/Uprava RS za zaščito in reševanje
Fotografija je simbolična. Foto: Twitter/Uprava RS za zaščito in reševanje

Pobuda je bila podana za posmrtno odlikovanje – Žan Kofol je 28. septembra, dan pred svojim 20. rojstnim dnem, umrl v prometni nesreči pri Novi Gorici –, avgusta je namreč sodeloval pri gašenju požarov v vzhodnem delu Severne Makedonije, so zapisali na občinski spletni strani.

Svet občine Berovo na vzhodu Severne Makedonije je soglasno sprejel odločitev. "Mladi gasilec je bil del gasilske ekipe iz Slovenije, ki je prispela v državo, da bi pomagala pri gašenju gozdnih požarov v Berovu in Pehčevu. V poklon je občina sprožila postopek poimenovanja ulice po Žanu Kofolu. Pobudo so občinski svetniki podprli soglasno," je povedal župan Berova Zvonko Pekevski.

"Mislim, da bo poimenovanje ulice veliko pomenilo za družino prezgodaj umrlega gasilca, po drugi strani pa bomo kot občina posmrtno izrekli priznanje in hvaležnost za podporo, ki jo je Kofol dal Berovemu. Spoštovati je treba tiste, ki si to zaslužijo," je pred zasedanjem občinskega sveta dejal Pekevski.

Kofol je bil eden od skupno 48 slovenskih gasilcev, ki so avgusta šest dni gasili gozdne požare v Severni Makedoniji. Bil je dejaven član PGD-ja Nova Gorica in tudi društva za podvodne dejavnosti Soča.