Še pred dvema tednoma je proslavljal rekord najstarejšega moškega na svetu. Foto: Reuters
Še pred dvema tednoma je proslavljal rekord najstarejšega moškega na svetu. Foto: Reuters

Guinnessova knjiga rekordov in pogrebni zavod je novico potrdil danes.

Uradni vzrok za smrt še ni znan, japonski časopis Mainiči pa je ob sklicevanju na njegovo družino zapisal, da starostnik zadnje dni ni jedel, imel je vročino, težko je tudi dihal.

Vatanabeju je najbolj znana knjiga rekordov certifikat z rekordom najstarejšega še živečega moškega predala 12. februarja v domu upokojencev kraju Niigata severno od Tokia. Tam je bil rojen 5. marca 1907.

Dejaven do konca
Vatanabe je v intervjuju za tamkajšnji časopis januarja 2019 dejal, da je skrivnost dolgega življenja, da se ne jeziš in imaš vedno na obrazu nasmeh.

Japonec je bil eden od osmih otrok, imel pa je pet svojih otrok, 12 vnukov, 16 pravnukov in enega prapravnuka. Med drugim je med drugo svetovno vojno služil tudi v vojski, pozneje pa delal pri kmetijski upravi v domači prefekturi Niigata. Do pozne starosti je skrbel za svoj vrt, za svoje bonsaje, ki jih je tudi razstavljal, ter še do lanskega leta redno telovadil in reševal matematične naloge, so zapisali pri Guinnessovi knjigi rekordov.

Najstarejši moški na Japonskem je zdaj Isaku Tomoe, ki je star 110 let. Za zdaj ni jasno, ali je tudi najstarejši moški na svetu.

Japonska ima sicer tudi najstarejšega človeka na svetu, to je 117 let stara Japonka Kane Tanaka.