"Babico Priscillo" naj bi v zadnjih tednih pestile zdravstvene težave, zaradi tega je tudi izpustila pouk v lokalni osnovni šoli doline Rift. "Gogo je bila dobrega zdravja, obiskovala je tudi pouk. Tri dni pred smrtjo jo je začelo boleti v prsih, zato je tudi morala zapustiti šolo," je pojasnil njen vnuk Sammy Chepsiror.

Ko je bila stara 94 let, je prepričala ravnatelja lokalne osnovne šole, da jo je sprejel v šolske klopi, kasneje pa jo je zaradi odločnosti in poguma Unesco celo razglasil za "vzornico skupnosti," poroča STA.

O njenih prizadevanjih so posneli film

V intervjuju za Unesco je "Gogo" takrat povedala, da je njen cilj spodbuditi predvsem mlade matere v Keniji, da se po rojstvu otrok vrnejo v šolo, namesto da jo opustijo zaradi strahu ali sramu pred očitki družbe. "Želela sem biti zgled njim in tudi drugim dekletom po svetu, ki ne hodijo v šolo," je poudarila in dodala, da brez izobrazbe ni razlike med "tistimi, ki ne hodijo v šolo in kokošmi". Izpostavila je, da je izobrazba prihodnost deklet, saj je znanje "bogastvo, ki jim ga ne more nihče vzeti."

Njena prizadevanja so bila prikazana tudi v francoskem filmu Gogo, zaradi katerega je lani prvič v življenju sedla na letalo in obiskala Francijo. Tam se je srečala tudi s prvo damo Brigitte Macron. Soustvarjalec filma Patrick Pessis se ji je v četrtek poklonil na Twitterj in zapisal, da "njeno sporočilo o izobraževanju deklet živi naprej".