Ciampi je bil italijanski predsednik med letoma 1999 in 2006. Umrl je leta 2016, star 95 let. Foto: AP
Ciampi je bil italijanski predsednik med letoma 1999 in 2006. Umrl je leta 2016, star 95 let. Foto: AP

Slovesnosti se je udeležil aktualni predsednik Sergio Mattarella, poleg njega pa tudi rimska županja Virginia Raggi in nekateri Ciampijevi sorodniki. Vse je kazalo na prijetno druženje, ko je neki uradnik še pred odkritjem plošče skozi blago, s katerim je bila pokrita, opazil napako. Namesto Azeglio je kamnosek namreč vklesal besedo Azelio, poroča Guardian.

Ker so napako opazili še pred uradnim začetkom slovesnosti, so na hitro spremenili načrte, ploščo pustili zakrito, visoki gostje pa so se v zadregi razšli.

Posnetek zapleta se je hitro razširil po družbenih omrežjih, kritiki županje Raggi pa so dejali, da je "slovnični spodrsljaj simbol velikih težav, s katerimi se spopada prestolnica". "Gre za sramoto zgodovinskih razsežnosti, zadnja v dolgem nizu napak, ki se bodo, upajmo, kmalu končale. Rim si zasluži več," je dejal levosredinski politik Carlo Calenda, ki naj bi se z Virginio Raggi konec leta pomeril na županskih volitvah.

Zavezniki županje pa menijo, da je bila napaka na spominski plošči del zarote, s katerim želijo očrniti njen ugled. "Volitve se približujejo, zato tekmeci delajo vse, da bi jo ustavili. Plošča z napačnim imenom Carla Azeglia Ciampija ni le neljuba napaka. Res menite, da je to mogoče? Nikakor," je dejal njen strankarski kolega iz Gibanja petih zvezd Paolo Ferrara.

Ploščo so spremenili in jo brez visokih gostov odkrili čez nekaj ur.