Igralec igre Fortnite na julijskem turnirju v Savdski Arabiji. Foto: EPA
Igralec igre Fortnite na julijskem turnirju v Savdski Arabiji. Foto: EPA

Ustvarjalec igre Fortnite, podjetje Epic Games, je že privolilo v plačilo 245 milijonov dolarjev (229 milijonov evrov) odškodnin. Ameriški regulatorji so medtem začeli vzpostavljati stike z okoli 37 milijoni upravičenci do vračila sredstev.

Zvezna komisija za trgovino (FTC) je ugotovila, da je Epic Games igralce preslepil z "zavajajočimi vmesniki", s katerimi so spodbudili nakupe med nalaganjem igre. Gre za nakupe različnih predmetov v igri in virtualne valute V-Bucks.

Do odškodnine so upravičeni starši otrok, ki so opravljali nakupe brez njihovega dovoljenja med januarjem 2017 in septembrom 2022. Zahtevek lahko sicer vložijo le starši, ki lahko dokažejo zlorabo oziroma so se pritožili banki zaradi napačnih obremenitev kreditne kartice, kar je vodilo v blokado uporabniškega računa v igri Fortnite.

Fortnite je s 400 milijoni uporabnikov ena izmed najbolj priljubljenih videoiger na svetu. Poravnava, ki sta jo dosegla FTC in Fortnite, sicer velja le za uporabnike v ZDA.

Kazni tudi za kršitve zasebnosti

Regulatorji so Fortnite obtožili tudi, da njihove privzete nastavitve kršijo zasebnost uporabnikov, saj zbirajo osebne podatke mladoletnikov brez obveščanja staršev. Skupaj sta se FTC in Fortnite dogovorila za poravnavo 520 milijonov dolarjev (245 milijonov vrnitev plačil in 275 milijonov za zbiranje podatkov), kar je najvišja kazen v zgodovini Zvezne komisije za trgovino.