Stanje naj bi bilo podobno človeškim siamskim dvojčkom. Foto: AP
Stanje naj bi bilo podobno človeškim siamskim dvojčkom. Foto: AP

Dvoglavi želvici, ki se je v centru Birdsey Cape Wildlife izvalila pred približno dvema tednoma, se v zatočišču dobro godi. Redek primer vrste diamantni terapin, ki v zvezni državi Massachusetts velja za ogroženo živalsko vrsto, je živ in zdrav, uspešno se hrani s črvi in posebnimi briketi. Tako oba želvja mladička počasi rasteta. Čeprav taki primeri v naravi velikokrat ne preživijo, saj imajo težave pri begu pred plenilci in enakomernem hranjenju, so v tem primeru raziskovalci optimistični.

Majhna želva ima tudi šest nog, znotraj oklepa obstajata dva sistema prebavil, ki hranita obe strani telesa, dve glavi pa naj bi delovali samostojno in neodvisno druga od druge. Obe polovici lahko skupaj tudi plavata in na površje prideta po zrak. Rentgenski posnetek naj bi pokazal, da ima telo "dvojčic" dve hrbtenici, ki pa se nižje v telesu združita v eno, poroča AP.

O delovanju telesa si želijo izvedeti še več

Posebno bitje, ki so ga zaposleni poimenovali po zvezdniških dvojčicah Mary-Kate in Ashley Olsen, bodo še naprej opazovali. V centru namreč upajo, da bodo lahko izvedli tudi računalniško tomografijo, ki ustvari tridimenzionalno sliko notranjosti telesa, in tako izvedeli več o obtočnem sistemu.

Želva je sicer prvotno prišla iz gnezda na zaščitenem območju v zahodnem Barnstablu. Ker naj bi se ta po mnenju raziskovalcev nahajal na nevarni in tvegani lokaciji, so ga prestavili. Potem ko se ti plazilci izvalijo v tako imenovanih "začetnih gnezdih", jih namreč pošljejo v različne centre za oskrbo. Tam jih nadzirajo in opazujejo, pomladi pa izpustijo.