Prihod v Parkes v slogu. Foto: Reuters
Prihod v Parkes v slogu. Foto: Reuters

"Fantastično je," je povedal Bob Steele, ki je s soprogo Anne ustanovil festival po eni od večerij s prijatelji, ki se je končala s popevanjem Elvisovih uspešnic pozno v noč. "Si predstavljate, da nam je uspelo priti do 30-letnice s tem festivalom? Tako ponosni smo."

Festival, 350 kilometrov severozahodno od Sydneyja, se odvija vsako leto v začetku januarja, na obletnico rojstva kralja rock'n'rolla, ko se okoli 24.000 oboževalcev zgrne nad mestece s 14.000 prebivalci.

Poleg nastopov Elvisovih posnemovalcev so tu še razstave umetniških del in fotografij na temo Elvisa, pa tečaji rock'n'rolla in tematski kvizi.

Najbolj znana avstralska ženska posnemovalka Elvisa, znana kot Shelvis. Foto: Reuters
Najbolj znana avstralska ženska posnemovalka Elvisa, znana kot Shelvis. Foto: Reuters

Skeptiki postali verniki

In čeprav je Parkes zdaj znan kot Elvisova prestolnica Avstralije, Steele pravi, da so bili nekateri domačini sprva skeptični do dogodka.

"Spominjam se, da sem prebiral pisma bralcev v lokalnem časopisu, v katerih so se spraševali, zakaj za vraga bi v njihovem mest počastili Američana. Ampak danes lahko vidijo, kako nespametni so bili in v festivalu uživajo vsi," je povedal za Reuters.

Na sobotni paradi, vrhuncu petdnevnega festivala, ki se sklene danes, so se udeleženci v vranje črnih lasuljah in vpadljivih, lesketajočih se oblačilih radostno sprehodili po osrednji ulici, slikoviti procesiji pa so se pridružili še drugi posnemovalci v starodobnikih.