Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Nov objekt bo predvidoma zaživel do konca leta 2024 in bo ponujal tako tradicionalne pokope kot upepelitve. Ocenjuje se, da bo letno opravljenih 7000 storitev.

Upepelitev bo stala okoli 200 evrov, možna pa bo tudi skupinska upepelitev, kar pomeni, da si bo lahko več lastnikov razdelilo stroške.

Če lastniki hišnih ljubljenčkov želijo imeti več dodatkov, na primer prostor za odlaganje pepela, se bo cena zvišala za 50 evrov. Prostori na pokopališču bodo prilagojeni za manjše slovesnosti.

Kot je na tiskovni konferenci dejal predsednik barcelonskih pokopališč Eloi Badia, se od 20 do 30 odstotkov lastnikov hišnih ljubljenčkov zanima za storitve. Pojasnil je, da so predlagane cene visoke, ker bodo zagotovili visokokakovostne storitve.

Za izvedbo pobude bo mestni svet v 18-mesečnem obdobju ponovno prilagodil območja na pokopališčih Montjuïc in Collserola. Projekt bo stal 1,1 milijona evrov.

Potreba po pokopališču za hišne ljubljenčke je bila zagovarjana kot posledica velike priljubljenosti lastništva živali v katalonski prestolnici. Po podatkih spletne strani Barcelona Secreta je v mestu 180.000 psov, 50 odstotkov družin pa ima hišnega ljubljenčka.