V simulaciji je več deset mladih volivcev izpolnilo in oddalo glasovnice v škatle pred predavalnicami, medtem ko so profesorji politologije več sto dijakom razložili načela in postopke. Mladi so se udeležili tudi predavanj o delovanju volilnega sistema.

Simulacija je pokazala, da mladi slabo razumejo pravila glasovanja, saj je bilo oddanih veliko neveljavnih glasovnic, je dejal Stephane Moyson, eden od profesorjev, ki so sodelovali na poskusnih volitvah.

Junij 2024 bo za Belgijo mejnik, saj bodo na volitvah v Evropski parlament prvič svoj glas lahko oddali tudi 16- in 17-letniki. Cilj simulacije volitev je izobraziti in vključiti mlajšo generacijo v demokratični proces.  Foto: MMC RTV SLO
Junij 2024 bo za Belgijo mejnik, saj bodo na volitvah v Evropski parlament prvič svoj glas lahko oddali tudi 16- in 17-letniki. Cilj simulacije volitev je izobraziti in vključiti mlajšo generacijo v demokratični proces. Foto: MMC RTV SLO

Na glasovnicah, ki so jih uporabili v simulaciji, so bili sicer izmišljeni kandidati in stranke. Je pa izstopal en dejavnik, in sicer zanašanje mladih na družbena omrežja, predvsem TikTok, kot vir informacij za volitve.

Profesor Moyson je dejal, da bi morale politične stranke okrepiti svojo prisotnost in sporočila na družbenih medijih, saj so tam prisotni mladi volivci. Ob tem je opozoril, da so sporočila na družbenih medijih pogosto zelo kratka, zato jih je treba dopolniti z dogodki, kot je bila ta simulacija. Mladi volivci bodo namreč prav z bolj poglobljenimi razpravami dobili predstavo o političnih programih in njihovih podrobnostih, je dejal.

Sodelovanje na evropskih volitvah belgijskim 16- in 17-letnikom omogoča zakon iz leta 2022.

V Belgiji je teh mladih volivcev skoraj 300.000. Na evropskih volitvah v Belgiji lahko sodelujejo tudi enako stari najstniki iz drugih držav EU-ja, ki prebivajo v Belgiji, vendar le, če se pred iztekom roka konec marca vpišejo v volilne imenike. Za nacionalne volitve v Belgiji, ki bodo potekale 9. junija hkrati z evropskimi, najnižja starost za udeležbo ostaja 18 let.

Mladoletni lahko na evropskih volitvah, ki bodo v 27 državah članicah EU-ja potekale od 6. do 9. junija, sodelujejo tudi v Avstriji, Nemčiji, Grčiji in na Malti.