Fatou živi v lastni ogradi in se na stara leta raje oddaljuje od drugih goril v živalskem vrtu. Foto: EPA
Fatou živi v lastni ogradi in se na stara leta raje oddaljuje od drugih goril v živalskem vrtu. Foto: EPA

Fatou se je skotila leta 1957 v divjini in leta 1959 prišla v živalski vrt v takratnem zahodnem Berlinu. Točen datum njenega rojstva ni znan. "Po tem, ko je neki pijani mornar uporabil malo gorilo kot plačilno sredstvo v gostilni v Marseillu v Franciji, je na koncu prišla v berlinski živalski vrt," pojasnjujejo v živalskem vrtu. Oskrbniki so tedaj njeno starost ocenili na dve leti. Že vrsto let živalski vrt praznuje njen rojstni dan 13. aprila.

Že danes pa so ji oskrbniki postregli s praznično košaro sadja in zelenjave. Torto, s katero se sicer sladka vsako leto, so morda prihranili za soboto.

Fatou v svoji visoki starosti sicer potrebuje zelo mehko hrano, ki jo lahko dobro prežveči tudi brez zob.

Veterinar Andre Schüle pravi, da v nobenem drugem živalskem vrtu ni starejše gorile, "domnevamo lahko, da tudi v naravi, kjer živali ne živijo tako dolgo, ni starejše gorile od nje". Gorile v naravi običajno živijo do 35 let, v človeški oskrbi pa do 50 let.

Fatou je postala najstarejša prebivalka živalskega vrta sicer šele pred kratkim, po smrti plamenca Inga na začetku leta. Ta je bil star najmanj 75 let in je v živalskem vrtu živel od leta 1955.

Nekaj rojstnodnevnih praznovanj Fatou lahko pogledate v spodnji galeriji: