Slonica Mali v betonski ogradi. Foto: EPA
Slonica Mali v betonski ogradi. Foto: EPA

"Zaradi brezbrižnosti in pohlepa je slonica Mali umrla tako, kot je živela več kot 30 let – sama v betonski ogradi živalskega vrta v Manili," je PETA (organizacija Ljudje za etično ravnanje z živalmi) zapisala v izjavi in živalski vrt obtožila, da je slonico obsodil na desetletja samote. "Počivaj v miru, Mali, zaslužiš si veliko več," je dodala organizacija.

Po besedah županje filipinske prestolnice Honey Lacuna Pangan je slonica s polnim imenom Vishwa Ma'ali poginila v torek popoldne. "Mali je bila naša dragocena lastnina in glavna atrakcija v živalskem vrtu," je dejala in dodala, da bodo okostje slonice razstavili v muzeju živalskega vrta.

Foto: EPA
Foto: EPA

Prejšnji teden so oskrbniki 43-letne Mali opazili, da nenehno drgne svoje telo ob steno, kar je nakazovalo, da jo boli. V torek zgodaj zjutraj pa je le še ležala na boku in težko dihala. Obdukcija je pokazala, da je trpela za rakom na nekaterih organih in zamašeno aorto.

K premestitvi Mali v zavetišče za slone, kjer bi imela družbo, so poleg organizacij za zaščito živali vrsto let pozivale tudi številne znane osebnosti, vključno s priznano primatologinjo, etologinjo in antropologinjo Jane Goodall.

Slonica je na Filipine prispela leta 1977, ko jo je šrilanška vlada podarila takratni filipinski prvi dami Imeldi Marcos. Sprva je imela takrat triletna Mali v živalskem vrtu družbo, saj je tam živel še en slon po imenu Šiva. Vendar pa je ta leta 1990 poginil, od tedaj pa je bila Mali edini slon v živalskem vrtu. Zagovorniki pravic živali so sicer več let večkrat kritizirali razmere v njem, medtem ko pristojni še naprej trdijo, da Mali ni bila zanemarjena.