Gre za lesen kip človeške naravne velikosti
Gre za lesen kip človeške naravne velikosti "v naivni maniri s koreninami v savskem obrežju", ki "uteleša prvo damo, ki prek hriba v daljavi pozdravlja svoj rodni kraj, Sevnico". Foto: BoBo

Ameriški umetnik Brad Downey si je ob prvem obisku Slovenije zastavil vprašanje, kam segajo korenine ameriške prve dame Melanie Trump in kako domačini oz. Slovenci spremljajo in zaznamujejo "to nesporno zgodovinsko dejstvo".

V pomanjkanju konkretnejšega javnega odziva in ob omejitvah, povezanih z njenim visokim položajem, je Downey – sicer doma v Kentuckyju – v okviru danih možnosti naročil in sponzoriral izdelavo lesene skulpture. Naročilo je dobil rokodelec in kipar z motorno žago Maxi iz okolice Sevnice.

Gre za lesen kip človeške naravne velikosti "v naivni maniri s koreninami v savskem obrežju", ki "uteleša prvo damo, ki prek hriba v daljavi pozdravlja svoj rodni kraj, Sevnico".

Odkritje kipa v okviru razstave v Galeriji Vžigalica

Ob boku zgodbe o nastanku spomenika ameriške prve dame je v Galeriji Vžigalica, kjer so v četrtek odprli Downeyjevo umetniško razstavo, ki bo na ogled vse do 25. avgusta, mogoče videti tudi "duplikat" tiskovne sobe predsednika Ronalda Reagana v Beli hiši.

Prva dama ZDA Melania Trump je sicer odraščala v Sevnici, kjer pri razvoju krajevnega turizma stavijo na izdelke lastne blagovne znamke First Lady oz. Prva dama.