Na uvodu v letošnji karneval se je zbralo približno 300 tisoč obiskovalcev. Foto: EPA
Na uvodu v letošnji karneval se je zbralo približno 300 tisoč obiskovalcev. Foto: EPA

Uvod v karneval je zaznamoval pester nabor glasbenikov, ki so zabavali približno 300 tisoč ljudi. Hkrati so se množici predstavili tudi kandidati za kralja in kraljico karnevala, ki sta bila tudi že izbrana.

Karnevalsko slavje bo letos trajalo kar 50 dni, kar je občutno dlje kot običajno – lani je na primer celoten festival trajal polovico manj, zaradi česar so imeli organizatorji tudi kar nekaj težav pri potrjevanju urnika.

Župan Marcelo Crivella je po nekaterih poročanjih tako zgodnji začetek festivalnega dogajanja dovolil, ker si želi pritegniti več turistov in se pokazati kot prijatelj prirediteljev, s čimer si želi okrepiti možnosti za ponovno izvolitev.

Nastopi plesnih šol sambe na znamenitem sambadromu – posebej v ta namen postavljenem prireditvenem prostoru – se bodo začeli šele na pustni petek, 21. februarja.

Zvečer po lokalnem času pa je prireditev okrnil kaos, saj so policisti zaradi izgredov proti nekaterim obiskovalcem festivala posredovali s solzivcem. Po poročanju časnika O Globo naj bi bil takšen odziv, ker so policiste, medtem ko so poskušali izprazniti festivalsko območje, zadnji udeleženci zabave obmetavali s steklenicami in drugimi predmeti.

Več festivalskih utrinkov si lahko ogledate v spodnji galeriji.