Veseli kolesarji. Foto: EPA
Veseli kolesarji. Foto: EPA

"Običajno me je kolesarjenja v Bruslju nekoliko strah, izbirati moram prave ulice in spreminjati pot glede na promet," je za Deutsche Welle povedala ena izmed nedeljskih kolesark.

Dan brez avtomobilov v Bruslju izvajajo že dve desetletji. Meritve v preteklih letih so pokazale, da se na ta dan v mestu občutno zniža raven hrupa in onesnaženosti zraka.

Prepoved vožnje avtomobilov ni veljala samo v mestnem središču, temveč po vsej regiji Bruselj. Avtomobili so bili prepovedani med 9.30 zjutraj in 19.00 popoldne, izjema je veljala le za urgentna vozila, javni prevoz in ljudi z dovolilnicami, denimo invalide.

Bruseljska regija vsako leto med 16. in 22. septembrom organizira teden mobilnosti, v katerem prebivalce Bruslja in podjetja ter šole spodbujajo, naj uporabljajo javni prevoz in druge do okolja prijaznejše načine premikanja.

Letos je dan brez avtomobila minil tudi v znamenju energetske krize, mestne oblasti so k manjši uporabi osebnih vozil pozvale tudi v kontekstu zmanjševanja energetske porabe.