Čečenski poulični glasbenik. Foto: AP
Čečenski poulični glasbenik. Foto: AP

"Naznanil sem končno določitev, dogovorjeno s predsednikom Čečenske republike Ramzanom Ahmatovičem Kadirovom, da morajo od zdaj dalje vsa glasbena, vokalna in koreografska dela ustrezati tempu od 80 do 116 udarcev na minuto," je po poročanju ruske tiskovne agencije TASS povedal Dadajev.

Po direktivi regija zdaj zagotavlja, da so čečenske glasbene in plesne stvaritve usklajene s "čečensko miselnostjo in glasbenim ritmom", cilj pa je "ljudem in prihodnosti naših otrok izročiti kulturno dediščino čečenskega ljudstva", je dodal Dadajev.

Prepoved pomeni, da bodo po novem prepovedane številne pesmi in glasbeni slogi, kot sta pop in tehno, poroča CNN.

Čečenija, ki leži med Kaspijskim in Črnim morjem, je skoraj popolnoma muslimanska. Kadirov je na čelu te avtonomne republike od leta 2007 in ne dopušča nobenih oblik protesta proti svoji politiki.

Strokovnjaki za človekove pravice Združenih narodov so v preteklosti že pozivali oblasti, naj raziščejo navedbe, da so homoseksualci v Čečeniji tarče nasilnih napadov, policijskega ustrahovanja in arbitrarnih aretacij.

Kadirov je takrat v odgovor dejal, da v njegovi republiki ni istospolno usmerjenih, če pa so, da bi jih morali umakniti iz regije.