Foto: MMC RTV SLO/Metka Pirc
Foto: MMC RTV SLO/Metka Pirc

V enaintridesetih letih so zgradili več kot 300 gradov, letos pa so nastajali gradovi s tobogani za otroke, točilni pult, labirint in traktor, je za Radio Slovenija poročala Metka Pirc. Novost letošnje izvedbe je bila tudi denarna nagrada za najlepšo skulpturo po izboru občinstva, ta znaša 1000 evrov. Eden izmed izkušenih graditeljev je povedal, da je z razmerami zelo zadovoljen, še posebej zato, ker je bilo še pred dvanajstimi dnevi prizorišče brez snežinke. Omenil je še, da je najboljši "gradbeni material" mešanica med mokrim umetnim in naravnim snegom.

Gradovi kralja Matjaža

Zadovoljna tudi županja

Na ogled gradov je prišel tudi sam kralj Matjaž, ki se je na prizorišče spustil kar po jeklenici. "Danes sem v redu, ampak imam gori toliko snega, da ne morete verjeti. Svojega oprodo sem pustil na gori, da čisti. Zvečer bom izbral Alenčico, zato mora biti vse čisto," se je pošalil. "Drugače moram povedati, da je vzdušje enkratno, živžav je tak, da kar ne morem verjeti. Ljudje so veseli, da se je vse odprlo, lahko se družimo, prav tako pa je veliko mladih," je povedal in dodal, da je pri izboru Alenčice najpomembnejše, kako kuha.

Z obilico snega in obiskovalcev je zadovoljna tudi županja Črne na Koroškem Romana Lesjak: "To je turistični produkt, dogodek vsekakor prinaša neko prepoznavnost."

30 skulptur iz snega je zraslo v Črni na Koroškem