Foto: AP
Foto: AP

Plavajočo restavracijo je leta 1976 odprl Stanley Ho Hung-sun, nekdanji tihotapec, ki se je povzpel na sam vrh kockarske scene v tem delu Azije in do svoje smrti leta 2020 pri 98 letih zaslužil milijarde.

Sorodna novica Lepi zapuščeni kraji: Največje pokopališče ladij na svetu

80 metrov dolga ladja, zasnovana kot kitajska cesarska palača, je bila tudi kulisa številnih filmov, vključno z The Protector z Jackiejem Chanom, Godzilo, filmom Notranje zadeve in Okužba, gostila pa je taka velika imena, kot sta britanska kraljica Elizabeta II. in Tom Cruise.

A po 44 letih se je bila restavracija 1. marca 2020, ob začetku pandemije covida, ko je bil Hongkong popolnoma zaprt, prisiljena zapreti.

Vendar s tem se njena zgodba še zdaleč ni končala. Prebivalci Hongkonga so se od plavajoče restavracije poslovili prejšnji teden, ko so jo odvlekli iz pristanišča Aberdeen.

Njen lastnik, podjetje Aberdeen Restaurant Enterprises (ARE), ni razkril, kam ladjo peljejo, so pa iz hongkonškega pomorskega urada pozneje sporočili, da naj bi ladjo prepeljali v ladjedelnico v Kambodžo.

Ladja je bila zgrajena v slogu kitajskih cesarskih palač. Foto: AP
Ladja je bila zgrajena v slogu kitajskih cesarskih palač. Foto: AP

Kaj se dogaja z ladjo?

A potem je v ponedeljek ARE sporočil, da je plovilo ob otočju Paracel naletelo na neugodne vremenske razmere. “Globina morja na tem delu je več kot 1000 metrov, kar izjemno otežuje reševanje," so zapisali v izjavi in s tem nakazali, da je ladja potonila.

Ampak potem je ARE v četrtek, morda pod pritiskom oblasti, da posredujejo več informacij o domnevnem brodolomu, dejal, da sta ladja in spremljajoči vlačilec še vedno v vodah blizu otočja Paracel, poročila, da je ladja potonila, pa da "niso točna".

Ladja je bila dolga leta del mestne vedute Hongkonga. Foto: AP
Ladja je bila dolga leta del mestne vedute Hongkonga. Foto: AP

Tiskovni predstavnik ARE-ja je v petek sporočil, da ladja še pluje, a da bi bilo njeno reševanje zaradi globine vode "izjemno težko".

V ločeni izjavi je hongkonški pomorski urad zapisal, da je o dogodku izvedel iz medijev, in nemudoma od družbe ARE zahteval poročilo. Kot navajajo uradni organi, bi ARE lahko kršil hongkonško zakonodajo, če lastnik oz. kapitan ne bi v 24 urah prijavil potopitve. V takem primeru je zagrožena globa 10.000 hongkonških dolarjev (1200 evrov).

Prevrnjena ali potopljena?

Predstavnik ARE-je je za CNN povedal, da je podjetje za dogodek vedno uporabljalo termin "prevrniti se", in ne "potopiti se", ter da nikdar ni trdilo, da bi ladja potonila.

ARE se je prejšnji mesec potožil, da poslovanje plavajoče restavracije Jumbo ni bilo rentabilno že od leta 2013, v tem času pa da se je nabralo za več kot 100 milijonov hongkonških dolarjev izgub.

Kot so še pojasnili, bi jih vzdrževanje ladje stalo na milijone dolarjev letno, okoli ducat organizacij in podjetij pa da je zavrnilo ponudbo, da bi prevzeli vodenje restavracije brezplačno.