V Kalabriji so polhi zaščitena živalska vrsta. Foto: EPA
V Kalabriji so polhi zaščitena živalska vrsta. Foto: EPA

Potem ko so policisti na plantaži odkrili več kot 700 sadik konoplje, so preiskali še stranska poslopja in odkrili kletke za polhe in zamrzovalnike, polne trupelc teh glodavcev. Tri osebe so aretirali.

V Kalabriji strežejo pečene polhe v čast višje pozicioniranih mafijcev na banketih, ki jih organizira vplivni kalabrijski klan 'Ndrangheta.

Divji lovci v gozdovih pogorja Aspromonte nezakonito nastavljajo pasti tem pretežno nočnim živalim, ki so tam zaščitene, nato pa jih prodajajo mafijcem in restavracijam.

Po poročanju časopisa Corriere della Sera botri in vodje klana 'Ndrangheta svoje najpomembnejše odločitve sklepajo ob krožniku polhov.

Polhi so veljali za delikateso že v antičnem Rimu. Hranili so jih v kletkah, kjer so jih pitali in redili, nato pa odrli, napolnili z mleto svinjino, zmletimi pinjolami in česnom ter spekli. BBC ob tem izpostavlja, da polhe še vedno jedo na Hrvaškem in – v Sloveniji.

Klan 'Ndrangheta je ena najbogatejših kriminalnih združb, ki je vrsto let uvažala v Evropo kokain iz Latinske Amerike in kanabis iz severne Afrike.