Bronaste skulpture v parku v Suvonu. Foto: Reuters
Bronaste skulpture v parku v Suvonu. Foto: Reuters
Razstavna hala v obliki školjke. Foto: Reuters

Prvi tovrstni tematski park so odprli pred nekaj meseci v mestu Suvon, in sicer v čast svojemu nekdanjemu županu, leta 2009 umrlemu Sim Jae-duku, katerega vzdevek je bil "Mr. Toilet" (Gospod stranišče).
Sim naj bi bil namreč rojen na stranišču svoje babice, iz svoje obsedenosti s stranišči pa je naredil v 80. letih uspešno kampanjo za znatno izboljšanje južnokorejskih javnih stranišč.

Stranišče kot kraj za samorefleksijo
Muzej, ki je del parka, je bil nekoč Simov dom, obiskovalci pa lahko danes uporabljajo njegovo originalno stranišče. Med razstavnimi predmeti najdemo WC-znake s celega sveta in umetniška dela, ki jih je navdahnilo stranišče.
Kot piše Guardian, daje nepričakovana priljubljenost parka misliti, da Korejci niso prav nič sramežljivi, ko pride do slavljenja stranišča in njegove osrednje vloge v človeškem vsakdanu.

Poleg tega ima park tudi resno sporočilo, saj je vrsta eksponatov namenjena ozaveščanju javnosti o javnih straniščih in higieni v državah v razvoju.
"Stranišče ni le kraj za izločanje. Lahko reši človeštvo pred boleznimi," je dejal Sim delegatom na vrhu Svetovne straniščne zveze, ki jo je ustanovil leta 2007. "Stranišče, kraj sprostitve in očiščenja, je prostor za introspekcijo. Stranišče je tudi osrednji bivanjski prostor, ki poseduje kulturo."