Podjetje Palari Group namerava zgraditi 15 do okolja prijaznih 3D-tiskanih domov na 20.000 kvadratnih metrih parcele v Rancho Mirage, luksuzni soseski v Coachella Valleyju blizu Palm Springsa.

134 kvadratnih metrov velike pritlične hiše bodo zgrajene iz kamnitega kompozita, ki je močan, ognjevzdržen, vodoodporen in varen pred termiti, je za CNN povedal direktor Palarija Basil Starr.

Domovi bodo zgrajeni iz modularnih panelov, ki jih bo natisnilo njihovo partnersko podjetje Mighty Buildings, nato pa jih bodo sestavili na gradbišču "kot legokocke".

Starr je povedal, da se je njegovo podjetje, ki je usmerjeno v trajnostne gradbene tehnike, obrnilo k 3D-tiskanju, ker je bolj vzdržno in proizvaja manj odpadkov.

"V leseni konstrukciji je ogromno odpadkov, okoli dve toni," razlaga Starr. "Pri 3D-tiskanju pa gre za revolucionaren način gradnje, ki popolnoma odstrani vse nepotrebne odpadke."

Cena? Od 595.000 dolarjev navzgor

Kopalnice, kuhinjske elemente in preostali material za notranjo opremo, ki se ne da natisniti na ta način, je od trajnostnih proizvajalcev.

Vsaka hiša bo imela tri spalnice, dve kopalnici, teraso in bazen, cene pa se bodo gibale od 595.000 dolarjev navzgor. Povprečna cena domovanja v Rancho Mirage je sicer 825.738 dolarjev.

Elektrika bo na sončne celice, lastniki pa bodo lahko domovanju dodali še ognjišče, zunanjo prho in paviljon.

Gradnja naj bi se začela septembra, projekt pa naj bi bil končan do pomladi 2022, saj gradnja stavb s 3D-tiskanjem poteka hitreje od klasične gradnje. Kot je povedal Starr, lahko pri Mighty Buildings tiskajo panele za hiše istočasno, ko druga ekipa zgradi dovoz, temelje in postavi vse napeljave.