Starša sta postala sedemletna Arya in 14-letni Bhanu. Foto: AP
Starša sta postala sedemletna Arya in 14-letni Bhanu. Foto: AP

Iz londonskega živalskega vrta so sporočili, da so se 13. marca razveselili prav posebnega naraščaja – skotili so se trije mladiči ogroženega azijskega leva. Starša sta postala sedemletna Arya in 14-letni Bhanu.

Šesturno kotitev so oskrbniki spremljali s skritimi kamerami. Prek njih so tudi – ne da bi zmotili medsebojno povezovanje družine – spremljali, kako so mali levi po 10 dneh odprli oči, kako je mama poskrbela zanje in kako so naredili prve korake. Tako so bili priča tudi nekaterim prisrčnim trenutkom.

"Arya se je izkazala za ljubečo mamico," je dejala vodja oskrbovanja velikih mačk Kathryn Sanders, ki je poudarila, da je osebje nad novimi člani družine navdušeno. Tri tedne stara trojica se je do zdaj ves čas zadrževala v varnem zavetju notranjega brloga. "Pričakujemo, da bodo tam ostali še malce dlje. Morda pa jih bomo vseeno že kmalu videli pohajkovati zunaj, saj je vreme vedno toplejše," je še povedala Sanders.

Mladičkom še niso dali imen, njihov spol bodo skrbniki potrdili po prvem veterinarskem pregledu in cepljenju, ko bodo stari od 10 do 11 tednov, poroča BBC.

"Če domnevamo, da divja populacija šteje le od 600 do 700 osebkov, so dodatni trije znatno povečanje," je poudarila Sanders in dodala, da je podmladek "ogromna spodbuda za vzrejni program, ki je namenjen ohranjanju vrste". Azijske leve namreč zdaj najdemo le v gozdu Gir v Gudžaratu v Indiji. Ker so odvisni le od enega habitata, so še posebej ranljivi v primeru izbruha bolezni ali naravne katastrofe.