V Mariboru bodo počakali na čebele. Foto: BoBo
V Mariboru bodo počakali na čebele. Foto: BoBo

Opraševanje rastlin je pomembno tako za pridelavo hrane kot tudi za biotsko pestrost v naravi. Zato bodo tudi letos v Mariboru, tako kot še v številnih drugih mestih, žuželkam namenili daljšo pašo.

"Že lani smo začeli akcijo in smo več kot 17.000 kvadratnih metrov površine namenili poznejši košnji in paši opraševalcev. Letos smo temu še pridružili več kot 23.000 kvadratnih metrov in skrbno bomo poskrbeli, da bo tukaj zacvetelo in da bo cvetje trajalo, dokler opraševalci ne bodo opravili svoje paše," je povedala vodja Skupne službe za varstvo okolja na Občini Maribor, Cvetka Slana.

Poznejša košnja v Mariboru

Ob tem je specialistka za hortikulturo Karin Bejo dodala, da je poznejša košnja potrebna za razvoj rastlinskih semen, ki se nato znova zasejejo v površino. "Ker vemo, da so določene rastline enoletnice, druge pa dvoletnice," pripomni.

Pri projektu pomagajo tudi mariborski osnovnošolci, ki so na bližnjem travniku odvrgli več kroglic s semeni. "S temi bombicami lahko ozelenimo kakšne zapuščene predele, stara gradbišča ali pa kakšen prostor doma, kjer nič ne raste in se ne bo kosilo," doda Kornelija Kaurin z Zveze prijateljev mladine v Mariboru.