V muzeju si je moč ogledati tudi žogo, s katero je Nemčija leta 1954 prvič postala svetovni prvak. Foto: EPA
V muzeju si je moč ogledati tudi žogo, s katero je Nemčija leta 1954 prvič postala svetovni prvak. Foto: EPA

Na 7000 kvadratnih metrih se predstavlja svet nogometa, v katerem si je ob zgodnjih začetkih moč ogledati tudi žogo, s katero je Nemčija leta 1954 prvič postala svetovni prvak, in nogometni čevelj, s katerim je Mario Götze odločil lanski finale SP-ja v Braziliji.

V pritličju obiskovalce čaka predor za igralce, ki jih popelje do stalne razstave. Ena osrednjih tem je nemška reprezentanca, samo svetovnemu prvenstvu 2014 pa je posvečenih 700 kvadratnih metrov. Med drugim je v muzeju tudi avtobus, ki je Nemce leta 2006 vozil na tekme na domačem SP-ju in nato lani po vrnitvi iz Brazilije.

A muzej v steklenih vitrinah ne ponuja le nogometnih eksponatov. 24-urni filmski in zvočni zapisi ponujajo najpomembnejše nogometne trenutke v zgodovini. Poseben kino v tridimenzionalni tehniki pa ponuja iluzijo, da so obiskovalci muzeja v enem prostoru z nogometaši.

Nastavljenih je tudi nekaj samodejnih sprožilcev in ko se obiskovalec denimo približa žogi iz finala 1954, tekma je šla v nemške anale kot čudež v Bernu, se oglasi nemška himna.

Zgodovina Bundeslige
Velik del razstave je namenjen tudi nemški Bundesligi, vse od ustanovitve leta 1963, nato sledi sprehod skozi več kot pet desetletij zgodovine. Večna nemška lestvica opisuje razvoj klubov, v interaktivni reporterski kabini se obiskovalci lahko preizkusijo kot nogometni komentatorji.

Gradnja muzeja je stala 36 milijonov evrov, v njem pa je na voljo 1600 muzejskih predmetov. Vstopnica za muzej stane kar 17 evrov, kar pa upravljavci opravičujejo z dejstvom, da za vzdrževanje ne dobijo prav nobenih sredstev od države. Za normalno delovanje potrebujejo kar 270.000 na leto.