V Slovenijo bodo skupno doselili 14 risov. Na fotografiji je ris Gour. Foto: Miha Krofel/LIFE Lynx
V Slovenijo bodo skupno doselili 14 risov. Na fotografiji je ris Gour. Foto: Miha Krofel/LIFE Lynx

Risji samec Katalin iz Romunije je bil v prilagoditveno oboro na območju Snežnika pripeljan 7. marca. Tam so zanj tri tedne skrbeli lovci lovišča s posebnim namenom Jelen, imeli pa so tudi pomoč veterinarke in članov projektne ekipe.

S pomočjo prilagoditvene obore so želeli zmanjšati možnost, da bi ris po izpustu odtaval daleč stran od mesta izpusta in tako ostal brez stika z risi iz dinarsko-jugovzhodne alpske populacije.

V okviru projekta so do zdaj v Sloveniji in na Hrvaškem doselili štiri rise – to so Goru, Doru, Alojzije in Katalin, skupno pa jih bodo doselili 14. S tem želijo pripomoči k zmanjšanju parjenja v sorodstvu in posledično pomagati rešiti to populacijo pred izumrtjem.

Vsi risi so opremljeni s telemetričnimi ovratnicami, s katerimi jih spremljajo in ugotavljajo, kako se vključujejo v populacijo.

Ris Katalin na prostosti

Preselitve potekajo iz Karpatov

Prvo vključitev so januarja potrdili v genetskem laboratoriju biotehniške fakultete, ko so ugotovili, da imata ris Goru in slovenska samica Teja potomko, ki so ji nadeli ime Mala.

Slovenija s pomočjo sredstev EU-ja, ministrstva za okolje in prostor ter projektnih partnerjev s projektom uresničuje strategijo ohranjanja in trajnostnega upravljanja risa v državi 2016‒2026.

Preselitve risov potekajo iz Karpatov, kjer je najbližja vitalna populacija te vrste za doselitev v Dinaride in Alpe.