Luči so gorele neprestano leto in pol (fotografija je simbolična). Foto: EPA
Luči so gorele neprestano leto in pol (fotografija je simbolična). Foto: EPA

Težava je ostala nerešena tako dolgo zato, ker je imela šola težave tudi pri dogovarjanju za popravilo.

"Zelo se zavedamo, da to davkoplačevalce stane precej denarja," je za mrežo NBC News dejal finančni uslužbenec šole Aaron Osborne, ki je ocenil, da težava stane na tisoče dolarjev na mesec. "Naredili smo vse, kar je v naši moči, da bi rešili to težavo," je dodal.

Šolski dijaški časopis je poročal, da ključnega računalniškega strežnika na šoli ni bilo mogoče popraviti med drugim zato, ker je podjetje, ki je leta 2012 namestilo nov sistem, večkrat zamenjalo lastnika. Nabava potrebnih delov pa se je zavlekla tudi zaradi težav v svetovnih dobavnih verigah.

Na šoli, ki jo obiskuje okoli 1200 dijakov, imajo sicer približno 7000 žarnic. V vmesnem času pristojni niso našli rešitve, kako izklopiti napajanje luči, ne da bi pri tem izklopili druge kritične sisteme.

Po navedbah NBC-ja so učitelji v nekaterih učilnicah ročno odstranili nekaj žarnic, da bi zmanjšali potratno porabo. Zdaj, ko so potrebni deli končno prispeli, bodo težavo lahko odpravili. Nova oprema naj bi začela delovati do konca februarja, menjava vseh delov pa ne bo poceni – vsega skupaj naj bi zanjo odšteli med 75.000 in 80.000 dolarjev.