Nekateri zmagovalci newyorške razstave spoznajo tudi ameriškega predsednika. Foto: Reuters
Nekateri zmagovalci newyorške razstave spoznajo tudi ameriškega predsednika. Foto: Reuters

Med drugim so se v veliki finale, v katerem bodo velikega zmagovalca izbirali med sedmimi psi, uvrstili koder, šetlandski ovčar in whippet (mali angleški hrt), pridružili pa se jim bodo še zmagovalci pasem, ki jih uvrščamo med terierje, pa tudi v športne in delovne pse.

Prestižnega zmagovalca bodo razglasili v Madison Square Gardnu, in sicer že kar 144. – gre namreč za enega najstarejših tovrstnih dogodkov v ZDA.

Šetlandski ovčar Conrad je bil denimo zmagovalec linije pastirskih psov, med drugim je premagal nemškega ovčarja in korgija. To je bila zanj šesta zmaga v tej kategoriji. "Conrad obožuje tovrstne dogodke," je povedal njegov lastnik Tyler Crady. "To je vse, česar si želi, in njegovo celotno življenje je načrtovano okrog takšnih dogodkov."

Letošnjega zmagovalca bodo izbrali izmed skupno več kot 2600 prijavljenih psov. Štirinožec, ki mu podelijo zmago na dogodku, potem dobi priložnost za številne televizijske nastope in srečanja z znanimi obrazi, nekateri pa spoznajo tudi ameriškega predsednika.

Lanski zmagovalec je bil resasti foksterijer King, ki je sprva zmagal v kategoriji terierjev, potem pa je bil okronan še za zmagovalca celotnega dogodka.

Razstava sicer velja za olimpijske igre pasjih tekmovanj, na katero se tradicionalno prijavljajo sami pasji prvaki, ki so do zdaj že osvojili kakšno odličje na tem ali drugih podobnih tekmovanjih po vsem svetu. Dogodek sicer spremlja več kot 700 akreditiranih predstavnikov medijev, neposredno pa ga že od leta 1948 prenašajo tudi po televiziji.

Razstava se je okrog leta 1970 razvila iz srečanj športnih gospodov. Medtem ko so si izmenjevali zgodbe o lovu in psih, so se odločili, da bi iz tega lahko pripravili večji dogodek, ki so ga poimenovali po kraju, kjer so se srečevali – takrat je bil to Westminster Hotel na spodnjem Manhattnu.

Več utrinkov z razstave si lahko ogledate v spodnji galeriji.